Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezzrkadlový Lumix G9 má najrýchlejšie automatické ostrenie na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic do svojho radu Lumix G pridala novú vlajkovú loď pre profesionálov – bezzrkadlový fotoaparát G9. Fotoaparát je postavený na vylepšenej verzii senzora z impozantného modelu GH5 a môže sa pochváliť najrýchlejším automatickým zaostrovaním na svete.

Hoci je bezzrkadlový fotoaparát Lumix G9 vybavený 20,3 megapixlovým snímačom Live MOS (17,3 x 13,0 mm), výrobca Panasonic do neho implementoval režim High Resolution, ktorý zvýši kvalitu snímky na rozlíšenie 80 megapixlov (ekvivalent 10 368 x 7 776 bodov) tak, že snímač osemkrát posunie a všetky zábery zlúči do jedného snímku. Podporované sú oba formáty JPEG a RAW a zlúčenie prebieha v samotnom fotoaparáte bez potreby následného spracovania v počítači.

O spracovanie obrazu v G9tke sa postará procesor Venus 10, ktorý umožní nastavenie rozsahu citlivosti ISO od 100 do 25 600, dynamický rozsah 6,5 zastávaok, no najmä poskytne extrémne rýchle automatické ostrenie a kontinuálne snímanie. Technológia DFD (Depth From Defocus) sleduje dva obrazy odlišnej ostrosti a porovnáva ich s aktuálnymi údajmi z Micro Four Third objektívu a vypočíta vzdialenosť objektu.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G9

Vďaka tomu sa fotoaparátu Lumix G9 podarilo dosiahnuť najrýchlejšieho automatického ostrenia na svete v rýchlosti 0,04 sekundy. K dispozícii je na výber z 225 oblastí ostrenia. Fotoaparát navyše zvláda zachytiť až 20 snímok za sekundu v plnom rozlíšení s kontinuálnym automatickým ostrením alebo až 60 snímok za sekundu s obyčajným automatickým zaostrovaním.

Vlajková loď dostala do výbavy aj Body Image Stabilizer, ktorý využíva nový algoritmus pre kompenzáciu otrasov fotoaparátu, zatiaľ čo väčšie o pohyby sa postará kombinácia stabilizácie obrazu Body and Optical IS. Táto 5 osová duálna optická stabilizácia je dostupná nielen pre fotenie, ale aj pre nakrúcanie videí v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G9

Profesionálov by tiež mohla potešiť informácia, že telo fotoaparátu je vyrobené zo zliatiny horčíka, ktorá je odolná voči striekajúcej vode, prachu a teplote až do -10° C. K dispozícii sú dva sloty pre SD karty s kompatibilitou pre vysokorýchlostné a vysokokapacitné štandardy UHS-II. O diaľkové ovládanie a bezdrôtový prenos dát sa postará Wi-Fi (5 Ghz a 2,4 GHz) a Bluetooth 4.2 pripojenie.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G9 za dá predbežne objednať za cenu 1 699,99 dolárov za telo bez objektívu. Odhaduje sa, že dodávka prvých kusov sa začne začiatkom januára 2018.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G9