Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové 4K HDR laserové projektory Sony rozžiaria digitálne kiná

Nové 4K HDR laserové projektory Sony rozžiaria digitálne kiná
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti sa kiná čoraz viac digitalizujú, či už prostredníctvom digitálnych projektorov alebo obrovských podsvietených obrazoviek. Japonská spoločnosť Sony teraz prináša kinám nový modelový rad digitálnych laserových projektorov, ktoré sú schopné premietať v rozlíšení 4K a do výbavy dostali aj technológiu pre zlepšenie obrazu High Dynamic Range (HDR).

Každý z projektorov z radu SRX-R800 je vybavený laserovým zdrojom svetla a optickými panelmi SXRD priamo z dielne spoločnosti Sony. Kombinácia týchto technológií, spolu s rozlíšením 4K a obrazovou technológiou HDR, prinášajú zlepšenú kvalitu premietaného obrazu, ktorý má prirodzenejšiu reprodukciu farieb, lepší jas a kontrastný pomer 10 000 : 1.

Okrem vylepšenej vizuálnej projekcie sa môžu laserové projektory pochváliť tým, že vyžadujú oveľa menšiu údržbu, ako staršie modely s xenónovou lampou. Podľa vyjadrenia spoločnosti Sony dokáže séria projektorov SRX-R800 bežať až 35 000 hodín a aj počas tejto doby si dokáže udržať až 80 percent svojej pôvodnej svietivosti.

Spoločnosť Sony predstavila nový modelový rad digitálnych laserových projektorov SRX-R800, ktoré sú schopné premietať v rozlíšení 4K a do výbavy dostali aj technológiu pre zlepšenie obrazu High Dynamic Range (HDR).

Séria laserových digitálnych projektorov SRX-R800 sa skladá zo štyroch modelov, ktoré sú vhodné pre kiná s rôzne veľkými premietacími plochami. Pre malé alebo stredne veľké kiná je vhodný model SRX-R810P so svietivosťou 7 500 lúmenov a model SRX-R815P zdvojnásobí svietivosť na 15 000 lúmenov. Ďalší model, SRX-R810DS má svietivosť tiež 15 000 lúmenov, zatiaľ čo najvyšší model SRX-R815DS môže dosiahnuť svietivosť až 30 000 lúmenov.

Posledné dva modely sú určené pre väčšie kiná a sú skonštruované ako duálne projekčné systémy. Vďaka tomu sú ideálne pre 3D premietanie, hoci aj nižšie dva modely dokážu spracovať tento formát. Všetky štyri projektory sú pritom navrhnuté tak, aby sa integrovali do kino manažmentu Sony, takže operátori s pomocou 15 palcovej dotykovej obrazovky môžu ľahko nastaviť premietanie titulov a ich časový harmonogram.

Hoci zatiaľ nie sú známe ceny, spoločnosť Sony už spustila predbežné objednávky, pričom nové laserové projektory zo série SRX-R800 by mali byť k dispozícii koncom tohto roku.