Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna helikoptéra Airbusu má za sebou prvé lety

Autonómna helikoptéra Airbusu má za sebou prvé lety
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci autonómne lietadlá, ktoré budú prepravovať pasažierov, sú ešte ďaleko od reality, letecká spoločnosť Airbus už teraz zdvihla prvýkrát zo zeme svoj autonómny vrtuľník. Demonštračná verzia stroja VSR700 Optionally Piloted Vehicle (OPV) tak nedávno uskutočnila svoje prvé autonómne testovacie lety, pričom prvý let plne funkčného prototypu sa uskutoční na budúci rok.

Počas letov, ktoré boli doteraz uskutočnené, autonómny vrtuľník úspešne vzlietol, vznášal sa, vykonal stabilizovaný let a manévre a pristál. V priestore kabíny sa počas testov nachádzal aj ľudský bezpečnostný pilot pre prípad, žeby systém viackanálového automatického riadenia letu nefungoval.

Model vrtuľníku VSR700 sa vyvíja v spolupráci medzi spoločnosťami Airbus Helicopters a Helicoteres Guimbal. Druhý menovaný výrobca je strojcom existujúceho vrtuľníka Cabri G2, ktorý slúžil ako základ, z ktorého sa vychádzalo pri vývoji modelu VSR700.

Demonštračný let autonómneho vrtuľníku Airbus VSR700.

Ten je schopný niesť náklad s váhou až do 250 kilogramov a vo vzduchu vydrží najmenej 10 hodín, v závislosti od použitia. Primárne je určený predovšetkým pre použitie na vojenských nákladných námorných lodiach ako taktický bezpilotný letecký stroj. Vďaka svojim rôznym optickým senzorom a námornému / pozemnému radaru by sa mohol využiť aj na vykonávanie pozemných vojenských operácií.