Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačiareň so schopnosťou kontinuálnej tlače dlhých objektov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešné 3D tlačiarne majú zvyčajne jeden stacionárny priestor, v ktorom sa tvoria 3D objekty a jeho veľkosť určuje, aký veľký objekt môže byť. No ak človek potrebuje vytlačiť naozaj dlhý predmet, ako je napríklad potrubie alebo logo spoločnosti, s bežnými 3D tlačiarňami to bude náročný proces. Ten bude musieť byť rozložený na niekoľko tlačových úloh a jednotlivé časti je potom potrebné spolu pospájať lepidlom.

Tomuto sa však dá predísť s novou 3D tlačiarňou s názvom BlackBelt, ktorá nahrádza klasický stacionárny priestor pre tlač dopravným pásom, vďaka čomu je možné kontinuálne tlačenie aj dlhých 3D objektov. Kompozitný dopravný pás je vyrobený z uhlíkových vlákien a v prípade 3D tlače naozaj dlhých objektov sa pred neho ešte dá umiestniť modul s valčekmi. Pás tiež môže poslúžiť pre kontinuálnu sériovú výrobu menších objektov, ktoré sa zhromažďujú do zberného koša na konci pásu.

Nová 3D tlačiareň BlackBelt 3D je vybavená dopravný pásom, vďaka čomu je možné kontinuálne tlačiť aj dlhé objekty.

Nová 3D tlačiareň BlackBelt 3D tak umožňuje tlač objektov, ktoré môžu byť široké 340 milimetrov, ich maximálna výška môže byť tiež 340 milimetrov a dĺžka môže byť v podstate nekonečná. Vymeniteľná tlačová hlava, dodávaná s tromi priemermi 0,4, 0,6 a 0,8 milimetra, sa dá nastaviť v uhloch 15 °, 25 °, 34 ° alebo 45 °. Tvorcovia sa tak nemusia spoliehať na podporné štruktúry pri komplexnej 3D tlači.

Maximálna šírka a výška tlačeného objektu môže byť až 340 milimetrov, dĺžka môže byť v podstate nekonečná.

Výrobca tvrdí, že 3D tlačiareň BlackBelt 3D môže byť k dispozícii buď ako stolová jednotka, alebo ako samostatný stroj stojaci na podlahe. Tlačiareň sa môže prispôsobiť tak, aby vyhovovala potrebám používateľa. Prototyp tlačiarne bol testovaný s materiálmi ABS, PLA a PETG, no údajne bude podporovať aj iné materiály.

3D tlačiareň BlackBelt 3D sa dá využiť aj pre tlač malých dielcov či pre sériovú tlač menších objektov.

Maloobchodná cena stolného modelu je 9 500 EUR, zatiaľ čo samostatne stojaci stroj sa bude predávať za 12 500 EUR. Firmy však môžu výrazne ušetriť, ak si tlačiareň objednajú už teraz prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Tu je stolná verzia 3D tlačiarne BlackBelt 3D ponúkaná za 6 500 EUR. Projekt pritom už prekonal svoj cieľ a vyzbieral takmer 75 000 EUR, pričom požadovaná suma bola 50 000 EUR. Dodávka prvých kusov 3D tlačiarní je naplánovaná na október.

3D tlačiareň BlackBelt 3D bude k dispozícii ako stolová jednotka, alebo ako samostatný stroj stojaci na podlahe.