Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton od Lockheed Martin odľahčí zaťaženým nohám nositeľa

Exoskeleton od Lockheed Martin odľahčí zaťaženým nohám nositeľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Lockheed Martin vyvinula nový exoskeleton, ktorého technológia vychádza z už existujúcich exoskeletonov Fortis. Novinka dostala názov Knee Stress Relief Device (K-SRD) a je navrhnutá pre odľahčenie spodnej časti tela používateľa tak, aby mohla zvýšiť schopnosť vojakov prenášať ťažkú výbavu na dlhých misiách.

Systém exoskeletonu K-SRD funguje na základe senzorov, ktoré dokážu merať rýchlosť pohybu nositeľa spolu s jeho smerom a uhlom, pod ktorým kráča. Tieto informácie sú odovzdávané do integrovaného počítača, ktorý na základe získaných dát poháňa elektromechanické ramená exoskeletonu namontovaného okolo kolien.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Lockheed Martin tento systém umožňuje dodávať správne množstvo krútiaceho momentu v pravý čas tak, aby sa znížila energia, ktorú spotrebuje vojak pri chôdzi, podrepe či kľačaní s naloženou výbavou. Systém je najúčinnejší pri vychádzaní alebo schádzaní po schodoch alebo pri šplhaní sa do strmých kopcoch počas prenosu ťažkých nákladov. Okrem vojenského využitia by si nový exoskeleton K-SRD mohol nájsť uplatnenie aj v priemysle.

Spoločnosť Lockheed Martin vyvinula exoskeleton Knee Stress Relief Device (K-SRD), ktorý má pomôcť vojakom pri prenose výbavy na dlhých misiách.

Exoskeleton K-SRD je vybavený batériami s vojenskými špecifikáciami, ktoré sú schválené pre použite v pechotnej armáde. Pôvodný dizajn bol testovaný vojakmi v teréne, vďaka čomu získal exoskeleton vylepšenú ergonómiu a rýchlejší pohon pre dosiahnutie väčšieho krútiaceho momentu. Toto najnovšie zariadenie sa pripája k zoznamu menších systémov, ktoré majú vytvoriť kompletný exoskeleton Fortis, vyvíjaný spoločnosťou Lockheed Martin.