Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický sokol bude prenasledovať vtáky nad kanadským letiskom

Robotický sokol bude prenasledovať vtáky nad kanadským letiskom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadské letisko Edmonton International vybaví ročne približne 168 000 letov, takže je veľmi dôležité, aby vtáky nevrážali do lietajúcich lietadiel, alebo aby ich nenasali letecké motory. Momentálne letisko pre odplašenie vtáctva využíva lasery a zvukové nahrávky lietajúcich predátorov, no od júna sa do boja zapojí aj robotický sokol s názvom Robird. Bude to vôbec prvýkrát, čo letisko využije takúto technológiu na dennej báze.

Robotický sokol Robird vyvinuli výskumníci z holandskej univerzity v Twente, no teraz ho komerčne vyrába spoločnosť Clear Flight Solutions. Letisku poskytne robotického sokola, spolu s ďalšou súpravou iných dronov pre mapovanie, spoločnosť Aerium Analytics z Calgary.

Robird lieta tak, že pohybuje krídlami podobným spôsobom, aký letí skutočný sokol. Dosahuje maximálnej rýchlosti 80 km / h a je údajne tak realistický, že iné vtáky ho považujú za živého predátora, ktorý striehne v ich oblasti. Robotický sokol je na diaľku ovládaný pozemným operátorom, ktorému sekunduje asistent, ktorý pozoruje výskyt vtákov na letisku.

Kanadské letisko Edmonton International nasadí do služby robotických sokolov Robird pre plašenie ptáctva

Robotický sokol bude letiskom Edmonton International využívaný pre odplašenie vtákov od prichádzajúcej alebo odchádzajúcej leteckej dopravy, a aby zabránil tomu, aby vtáky nehniezdili v blízkosti letiska. Výrobca pritom prevádzkuje robotických sokolov na rôznych miestach, no doteraz nebol Robird nasadený na takom veľkom letisku a už vôbec nie pre každodenné použitie. Čas ukáže, či sa tento zaujímavý nápad osvedčí aj v náročnej praxi.

Robotický sokol Robird dosiahne maximálnej rýchlosti letu 80 km / h