Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

360 stupňová kamera Boxfish zachytí život vo vode vo vysokom rozlíšení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tajomný svet pod hladinou vody je ako stvorený pre nakrúcanie 360 stupňových videí. Spoločnosť Boxfish Research sa preto rozhodla podať pomocnú ruku profesionálnym filmárom a výskumníkom v podobe novej podvodnej kamery Boxfish, ktorá zachytí všetko okolo seba vo vysokom rozlíšení 5K a zároveň nahráva údaje o hĺbke, teplote vody a orientácii kamery.

360 stupňová kamera Boxfish pre záznam využíva tri veľké kamery so snímačmi Micro Four Thirds, vďaka čomu poskytuje systému plochu snímača, ktorá je takmer päťkrát väčšia ako majú súpravy bežných akčných 360 stupňových kamier. Výsledkom by podľa výrobcu mal byť oveľa ostrejší obraz s lepšími farbami.

Každý z objektívov pritom dokáže pokryť 185 stupňov pri sférickom rozlíšení 5040 x 2520, čo je veľmi blízko k štandardnému 5K rozlíšeniu s 5120 na 2880 bodov. Záznam prebieha v rýchlostiach 24, 25 alebo 29,97 snímok za sekundu a statické 360 stupňové zábery sú vyhotovené v rozlíšení 12,1 megapixlov.

Boxfish je 360 stupňová kamera určená pre nakrúcanie záberov pod vodnou hladinou

Kamera je vyhotovená z eloxovanej hliníkovej konštrukcie, ktorá má rozmery 300 x 165 milimetrov a váži 6 kilogramov. Maximálna hĺbka ponoru je až 300 metrov a batéria by mala poskytnúť dostatok energie pre 90 minút nakrúcania pod vodnou hladinou. Batéria, ako aj micro SD karta s kapacitou 64 GB sa pritom dajú jednoucho a rýchlo vymeniť, aby sa štáb s kamerou mohol čo najskôr vrátiť pod vodu.

360 stupňová kamera Boxfish okrem nakrúcania videí zvláda aj zaznamenávať údaje o hĺbke ponoru, teplote vody a orientácii kamery. To by mohlo filmárom pomôcť sledovať, ako hlboko sa nachádza ich snímaný objekt, alebo by výskumníci mohli porovnávať, aký vplyv má otepľovanie vody na okolitý podvodný život.

Kamera Boxfish je vybavená tromi snímačmi formátu Micro Four Third

Súčasťou balenia kamery je šesť 64 GB micro SD kariet, neoprénové vrece pre prenos, nabíjací kábel a nejaké to drobné náradie a náhradné diely. 360 stupňová kamera Boxfish nielen svojimi parametrami, ale aj cenou 14 990 dolárov naznačuje, že sa môže stať vhodným nástrojom pre profesionálnych filmárov alebo vedeckých pracovníkov. My ostatní si môžeme aspoň pozrieť jej schopnosti v 360 stupňovom videu na začiatku tohto článku.

360 stupňová kamera Boxfish nakrúca vo vysokom rozlíšení takmer 5K