Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic IPS LCD displeje s vysokým kontrastom chcú bojovať proti OLED

Panasonic IPS LCD displeje s vysokým kontrastom chcú bojovať proti OLED
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z hlavných výhod OLED displejov je určite vysoký kontrast, no Panasonic sa nevzdáva a do boja proti tejto technológii nasadzuje In-Plane Switching (IPS) LCD panely, ktorý majú porovnateľný kontrastný pomer. Nová zobrazovacia technológia sa môže pochváliť kontrastným pomerom 1 000 000 : 1 a môže zobrazovať obsah v High Dynamic Range (HDR). Nové panely sú spočiatku určené pre video produkciu, vysielanie, či pre lekárske a automobilové monitory.

Hoci LCD displeje sú ostré a svetlé, kontrast pri tejto technológii bol vždy tŕňom v päte. Je to spôsobené tým, že celý displej je podsvietený, čo môže niektoré oblasti čiernej scény zobraziť do tmavo šedej. OLED displeje prekonávajú tento problém tak, že odstránia konštantné biele LED podsvietenie a nahrádzajú ho individuálne nastaviteľnými pixelmi, čo sú organické svetelné diódy.

Pri OLED displejoch sa tak dá dosiahnuť skutočne čierna farba iba jednoduchým vypnutím pixelov v tmavých častiach. To im dáva takzvaný „nekonečný“ kontrastný pomer, ale mnoho výrobcov ho kvantifikuje na 1 000 000 : 1. Technológia displejov Quantum Dot má v priemere rovnaké zobrazenie.

Porovnanie bežnej technológie LCD displeja s novou technológiou IPS LCD s vysokým kontrastom

Spoločnosť Panasonic však oznámila, že sa jej poradilo dosiahnuť porovnateľný výkon s ich novým IPS LCD displejom, ktorý sa hrdí kontrastným pomerom až 600 krát vyšším, ako je tomu u existujúcich LCD IPS produktov spoločnosti, ktoré majú kontrastný pomer 1 800 : 1. Vývojári integrovali svetelne modulačné jednotky do displeja, ktoré sú schopné kontrolovať hladinu intenzity podsvietenia „od pixelu ku pixelu“. Výsledkom sa stal HDR-Ready panel s kontrastným pomerom 1 000 000 : 1 a s maximálnym jasom 1000 cd / m2, ktorý môže byť vyrobený za použitia existujúcich výrobných liniek pre LCD displeje.

Nové monitory Panasonic IPS LCD s vysokým kontrastom sú najskôr určené pre komerčné využitie a pre zdravotníctvo

Panasonic chce spočiatku zamerať svoju technológiu pre výrobu špecializovaných monitorov, ktoré si nájdu uplatnenie v oblastiach, ako je vysielanie, video produkcia, automobilový priemysel a zdravotníctvo. Časom by si ale táto technológia mohla nájsť cestu aj do spotrebiteľských produktov, keď výrobné ceny opadnú trocha nižšie. Panasonic plánuje vydať prvú várku nových IPS LCD displejov niekedy v januári 2017.