Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ďalekonosná zbraň proti dronom môže zaistiť ochranu veľkého priestoru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Proti neoprávnenému vniknutiu dronov do zakázaných priestorov sa dá účinne bojovať viacerými spôsobmi a výrobcovia ponúkajú rôzne systémy rušičiek ovládania týchto vzdušných narušiteľov. Niektoré dokonca svojim prevedením pripomínajú zbrane. Najnovším pomocníkom pre strážnu službu by sa mohol stať Dronegun, ktorý pripomína extravagantnú pušku schopnú poslať k zemi bezpilotné lietadlá až do vzdialenosti dvoch kilometrov.

Dronegun využíva rovnaký prístup ako podobné anti-dron systémy, ktoré vypúšťajú rádiové vlny do diaľky, aby zmiatli riadiace kanály dronu. Typickým príkladom je systém DroneDefender, ktorý má dosah do 400 metrov. No existujú aj väčšie systémy s dosahom až do 8 kilometrov, ktoré však už musia byť namontované napríklad na vozidle.

Dronegun je to čo sľubuje - účinná zbraň proti dronom

Výhodou zbrane proti bezpilotným lietadlám Dronegun je to, že je prenosná a môže byť rýchlo nasadená do akcie v prípade prilietajúceho ohrozenia stráženého priestoru. Dronegun je prepojený s batohom, v ktorom sa zrejme nachádza batéria. Pri správnom zameraní vystreľuje Dronegun elektromagnetické signály na rovnakých frekvenciách, aké sa používajú na prenos videa a ovládanie dronov.

Systém ochrany proti dronom Dronegun je kompaktný a môže ho nosiť jediný človek

Takéto rušenie signálu zvyčajne spôsobí to, že dron sa vráti na svoje miesto štartu. Dronegun dokonca môže blokovať GPS signál a v takomto prípade je pravdepodobné, že dron pristane priamo na mieste, nad ktorým došlo k prerušeniu komunikácie. Nielen kompaktnosť systému, ale najmä vysoký dosah do dvoch kilometrov sľubujú zabezpečenie väčšieho priestoru len jedným človekom. Dronegun zatiaľ nie je určený pre civilné použitie.

Dronegun dokáže ochrániť vzdušný priestor až do vzdialenosti dvoch kilometrov