Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Quantix: Dron, ktorý dokáže lietať ako helikoptéra, aj ako lietadlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je známe, že bezpilotné lietadlá s pevnými krídlami sú energeticky účinnejšie ako kvadrokoptéry a vďaka tomu môžu pokryť dlhé vzdialenosti oveľa rýchlejšie. No drony v tvare kvadrokoptéry nepotrebujú taký veľký priestor pre vzlietnutie a pristátie. Aj preto sa niektorí výrobcovia rozhodli tieto vlastnosti spojiť a vyvinuli bezpilotné lietadlá, ktoré dokážu vertikálne vzlietnuť a následne prejdú do horizontálneho letu za pomoci krídiel.

Najnovším prírastkom takéhoto hybridného riešenia ja dron Quantix od spoločnosti AeroVironment, ktorý je navrhnutý tak, aby jeho používanie bolo čo najjednoduchšie. Quantix je určený pre priemyselné aplikácie, ako je diaľkový prieskum a mapovanie, pričom sa programuje a ovláda pomocou dodávaného ovládača v štýle Android tabletu.

Spoločnosť AeroVironment predstavila hybridný dron Quantix určený pre priemyselné použitie

Používatelia môžu dronu zadávať trajektórie letu tým, že jednoducho posúvajú prstom nad mapou na displeji tabletového ovládača. Potom sú vedení cez kontrolný zoznam pred letovej prevádzky a nakoniec už len stačí stlačiť tlačidlo Fly na ovládači a dron vzlietne do vzduchu.

Dron Quantix využíva svoje vrtule pre vertikálny štart a pristátie

Dron Quantix letí po vopred naplánovanej letovej trase v používateľom určenej výške a zhromažďuje údaje prostredníctvom svojich farebných a multispektrálnych senzorov. Po dokončení svojej misie dron pristane v zvislom smere späť na počiatočný bod štartu. V prípade, že je nutné dron odvolať v priebehu jeho naplánovanej trasy, stačí aby používateľ na ovládači stlačil tlačidlo Land Now a dron sa vráti späť na miesto odkiaľ vyletel a pristane.

Dron Quantix je navrhnutý tak, aby sa dal jednoducho používať s diaľkovým ovládačom v podobe Android tabletu

Hoci zatiaľ nie sú známe informácie o cenách hybridného dronu Quantix, spoločnosť AeroVironment robí prieskum u potenciálnych kupujúcich. Dron Quantix by sa pritom mal začať predávať na jar budúceho roka.