Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Schrack Technik: Inteligentný elektromer a ďalšie inovatívne elektrotechnické zariadenia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete si predstaviť ako sa ochrániť pred požiarom, ktorý môže vzniknúť z elektrického oblúka? Videli ste jeden z najmenších stýkačov na svete? Načo všetko sa dá použiť taký OLED displej? A akú budúcnosť nám pripravia inteligentné elektromery? Tak odpovede na všetky tieto otázky sme hľadali na jednom zaujímavom podujatí priamo v Bratislave.

Je už tradíciou, že rakúski inovátori zo Schrack Technik si každý rok pre nás pripravujú novinky z oblasti elektrotechniky. V tomto smere sa držia aj trendu zmenšovania, ktorý sa dostal i do oblasti stýkačov. Tie sa používajú na riadenie trojfázových motorov a riadenie rôznych zariadení v priemysle, domácnostiach alebo aj v komerčnej sfére. A tak sa na svetlo sveta dostal dosiaľ najmenší mikro stýkač na svete.

„Svojimi rozmermi atakuje rozmery bežných výkonových relé, ale svojimi spínacími schopnosťami dokáže pokryť výkonové úrovne, ktoré spíname mini stýkačmi respektíve bežnými stýkačmi,“ vysvetľuje pán Peter Bráz, produktový manažér, Schrack Technik SR.

Mikro stýkač ušetrí množstvo miesta v elektroinštalácii, pretože sa zmestí do malej podomietkovej škatule. Minimalizácia si tak nájde uplatnenie najmä v priemysle, kde sa pri sebe používa viacero stýkačov na riadenie ovládacích procesov. Okrem toho si však nájde svoje miesto i v domácnostiach.

„Je možné ním napríklad spínať LED svetelné zdroje, pri ktorých častokrát dochádza k prekročeniu spínacích schopností obyčajných vypínačov, relé alebo snímačov pohybu.“

V zásuvkách či vypínačoch môže dôjsť k vytvoreniu elektrického oblúku, kedy medzi kontaktmi preskočí iskra a tá môže spôsobiť aj požiar v elektroinštalácii, prípadne dokonca v celom objekte. Aj na toto však majú v Schrack Technik odpoveď v podobe špeciálnych komponentov.

„Dokážu pri poruchovom oblúku elektrickej inštalácie tento oblúk spoľahlivo odhaliť a odpojiť od napájania elektrickým napätím.“

Ide v podstate o multifunkčný komponent, ktorý v sebe spája až tri vlastnosti pre zvýšenie bezpečnosti elektroinštalácie.

„Funkciou týchto prístrojov je okrem ochrany pred elektrickým oblúkom aj ochrana pred úrazom elektrickým prúdom, to znamená funkciu prúdového chrániča. A taktiež ochranu pred skratom alebo nadprúdom, to znamená funkciu ističa.“

OLED displeje sú viacerým známe najmä z mobilných zariadení, no vývojári zo Schrack Technik sa ich rozhodli použiť pre núdzové svietidlá, ktoré slúžia v objektoch na zabezpečenie osvetlenia únikových ciest.

„Pri využití technológie OLED nie sú potrebné rozptylové šošovky pre rozptýlenie svetla po celej šírke svietidla a podsvietenia piktogramu. A dosahuje sa tým vlastne väčšia homogenita a lepšia kvalita podsvietenia.“

Núdzové svietidlá s OLED displejom nielenže lepšie plnia svoju úlohu, v porovnaní s ich bežným vyhotovením, ale navyše ich dizajn viac zapadne do moderných priestorov objektov.

„Svietidlo má hrúbku len štyri milimetre pri montáži na stenu. Všetka elektronika je v podstate ukrytá buď pod fasádou alebo pod stropom,“ hovorí pán Peter Bráz, produktový manažér, Schrack Technik SR.

Aj v oblasti merania spotreby elektrickej energie prichádzajú nové trendy v podobe plne digitálnych inteligentných elektromerov, ktoré komunikujú obojsmerne i s dispečingom dodávateľa energií.

„Dokáže zaznamenávať priebehy energií a priebehy výkonov v čase a na základe toho analyzovať stav siete a pomôcť optimalizovať celkovú prevádzku. Meria súčasne odber aj dodávku elektriny. Okrem toho meria kvalitatívne parametre elektriny,“ vysvetľuje pán Igor Chrapčiak, konateľ, Schrack Technik SR.

Elektromer je vybavený viacerými rozhraniami pre komunikáciu, medzi ktoré patrí známy port ethernet, no k dispozícii majú aj klasický modem, či pripojenie prostredníctvom mobilnej GSM, GPRS, 3G alebo aj 4G LTE siete. Okrem dispečingu však dokáže využiť údaje z elektromera aj domácnosť.

„Používateľ sa dostane k dátam buď priamym pripojením do tohto elektromera. Alebo potom následne cez webový portál správcu alebo prevádzkovateľa distribučnej sústavy, do ktorej je pripojený,“ uzatvára pán Igor Chrapčiak, konateľ, Schrack Technik SR.

Inteligentné elektromery čaká určite ešte veľká budúcnosť, a to aj na Slovensku. Veď či už chcete znížiť spotrebu a ušetriť náklady na elektrickú energiu, alebo vám záleží na bezpečnosti elektroinštalácie, či online informáciách o svojej spotrebe, tieto inovatívne zariadenia by v tom mali pomôcť.