Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Spot: Robot, ktorého môžete doslova nakopnúť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics predstavila štvornohého robota s názvom Spot, ktorý svojím prevedením a pohybom môže pripomínať kozu alebo kamzíka. Tento robot je ďalším dielom zo širokého portfólia robotov tejto spoločnosti, ktoré sú určené prevažne pre pomáhanie vojakom v drsnom a náročnom teréne.

Boston Dynamics začínali ako odnož technologického inštitútu z Massachusett, kedy vývojári vyvinuli prvé roboty, ktoré dokázali bežať a pohybovať sa ako zvieratá. Momentálne je Boston Dynamics stopercentnou dcérskou spoločnosťou Google, Inc. V roku 2005 predstavila táto spoločnosť štvornohého robota Big Dog, ktorý je naozaj veľký. A práve robot Spot je jeho menším a pružnejším nasledovníkom.

Spot sa vie pohybovať vo vonkajšom prostredí a problémy mu nerobia ani uzavreté priestory ako sú napríklad kancelárie. Jeho hydraulický pohybový systém je elektricky poháňaný a robot váži len 72,5 kilogramu. Spot je najmenší terénny štvornohý robot z portfólia tejto spoločnosti, teda okrem mini laboratórnej verzie robota LittleDog.

Úpravami si prešiel aj dizajn a nastavenie pohybu nôh, kým u robota Big Dog sú nohy ohnuté v kolene smerom dopredu, Spot si zobral príklad z pohybu kozy a jeho nohy sú ohnuté smerom dozadu. Robot si aj poskakuje ako taká koza. Pre zabezpečenie správneho pohybu a navigáciu v ťažkom teréne je hlava robota Spot vybavená sledovacím senzorom.

Roboty od Boston Dynamics sú známe pre svoju rovnováhu, no robot Spot ide v balansovaní ešte o krôčik ďalej. V prípade, že do robota z celej sily kopnete, robot nestratí rovnováhu a náraz stlmí a vyrovná, pričom jeho pohyb je veľmi realistický.

Spot si hravo poradí so strmým kopcom, problém mu nerobia ani schody. Okrem toho je aj rýchly, dokáže s človekom udržať tempo pri behu a na rozdiel od neho sa nezadýcha. Pri jeho malých rozmeroch by sa mohol používať ako zved alebo autonómny strážiaci robotický pes, no jeho reálne využitie musí oznámiť spoločnosť Boston Dynamics sama.