Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ELKO EP má riešenia pre IoT sieť, ktoré pomôžu vytvoriť Smart Cities aj na Slovensku

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
18. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet vecí nám prináša zariadenia, ktoré smerujú k jedinému cieľu – uľahčiť nám život. V každom prípade sa tak v budúcnosti dočkáme napríklad inteligentných parkovacích senzorov. Okrem nich nájdeme aj mnohé iné, povedzme taký záplavový senzor. To všetko a oveľa viac sa bude v budúcnosti dať nájsť aj v Smart Cities alebo v inteligentných mestách.

Internet vecí bude určite využívaný v mestách po celom svete. Cez rôzne bezdrôtové senzory, ktorých batérie vydržia až do 10 rokov, sa totiž dajú získavať informácie, ktoré by mohli samosprávam pomôcť s riadením miest a obcí. Už teraz existuje zopár takých zariadení, napríklad aj priamo z českej dielne spoločnosti ELKO.

„Rôzne takéto univerzálne senzory, kde môžete pripojiť akékoľvek zariadenie, ktoré vám niekoľkokrát do dňa pošle informáciu do nášho cloudu alebo aplikácie,“ predstavuje zariadenia pán Jozef Barta, ELKO EP SLOVAKIA.

Mestá a obce si teda môžu vybudovať senzorické siete pre rôzne účely. Napríklad sa takto dajú riešiť večné problémy s hľadaním voľného parkovacieho miesta, cez senzor zabudovaný priamo v zemi.

„Odosiela informáciu, či je to parkovacie miesto voľné. Vy si stiahnete aplikáciu, ktorá vám ukáže, ktoré parkovacie miesta, na ktorých parkovacích domoch je napríklad voľné parkovacie miesto.“

Podobným spôsobom sa dá nielen monitorovať funkčnosť mestského osvetlenia, ale svetlá môžu svietiť úspornejšie, až kým senzory nedetegujú pohyb chodcov či vozidiel pod nimi. K dispozícii sú aj senzory pre meranie kvality ovzdušia, či dokonca takzvané záplavové senzory.

„Ak máte nejakú odľahlú šachtu a podobne, tak aby ste dokázali zistiť, či tam náhodou neprišlo napríklad k nejakému zaplaveniu, či už dažďom alebo prasknutým potrubím,“ dodáva pán Jozef Barta, ELKO EP SLOVAKIA.

ELKO EP má riešenia pre IoT sieť, ktoré pomôžu vytvoriť Smart Cities aj na Slovensku

Tieto nízkoenergetické a bezdrôtové zariadenia už dokážu používať aj slovenské samosprávy. Sieť Sigfox prostredníctvom operátora SimpleCell totiž funguje už aj u nás. Zázemie pre jej rozšírenie poskytla aj spoločnosť Towercom, ktorej vysielače na vysokých miestach sa stali domovom aj pre antény siete IoT. Aj vďaka tomu má sieť SimpleCellu značné pokrytie.

V súčasnosti stačí len 250 antén, aby bolo efektívne pokrytých až 80 percent územia alebo 84 percent slovenskej populácie. Pokrytie by malo do konca roka ešte o nejaké tie percentá narásť. Navyše sa po novom dokáže signál siete dostať aj do uzavretých priemyselných a výrobných priestorov.

„Máme riešenie, ktorým vieme dodatočne ešte pokryť samotnú fabriku a tak umožniť či už nasadenie len samotných senzorov alebo vlastne začať riešiť koncepciu Industry 4.0,“ uzatvára pán Martin Komínek, SimpleCell Networks Slovakia.