Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sieť pre internet vecí Sigfox prichádza s riešením pre priemyselné odvetvia

Sieť pre internet vecí Sigfox prichádza s riešením pre priemyselné odvetvia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Sigfox a Bosch prednedávnom oznámili vytvorenie nového produktu, ktorý značne uľahčí pripojenie zariadení do siete Sigfox v podnikoch. Nová mini bázová stanica dokáže zvýšiť úroveň lokálneho pokrytia sieťou Sigfox pre vyššiu efektivitu výrobných podnikov.

Príchod malej bázovej stanice vylepšuje systém pokrývania a sieť môže byť prítomná všade tam, kde je potrebná. Stanica tak umožní dostatočné pokrytie aj pre ostrovčekové riešenia vo fabrikách alebo miestach, ktoré nemajú ideálnu polohu.

„Toto dlho očakávané zariadenie úplne mení pohľad na indoorové pokrývanie v priemyselných oblastiach. Stanica zozbiera všetky signály, ktoré vyšlú pripojené prístroje aj z ťažko dostupných miest a následne ich štandardným spôsobom odošle do podnikových systémov,“ povedal Martin Komínek, prevádzkový riaditeľ spoločnosti SimpleCell Networks Slovakia, ktorá prevádzkuje sieť Sigfox na Slovensku.

Tisícky správ denne

 

Mini bázová stanica môže byť vďaka svojim kompaktným rozmerom a nízkej spotrebe energie umiestnená aj vnútri budov, aj pod holým nebom. Táto malá bázová stanica veľká približne ako zošit vo formáte A5 dokáže prijať tisíce správ za jeden deň.

Vnútropodniková sieť tak môže pozostávať zo senzorov na sledovanie parametrov výroby (teplota, tlak, koncentrácia plynov), čipov na kontrolu pohybu osôb, materiálu a strojov v areáloch, ale aj meračov spotreby vody, elektriny, plynov a množstvo ďalších.

Mini bázová stanica pre IoT sieť Sigfox

Sigfox moduly je možné implementovať do výrobného procesu, ako aj do výrobkov. „Komunikačné zariadenia pripojené v sieti Sigfox dokážu proaktívne upozorniť na poruchu výrobku alebo stroja skôr, než sa pokazí. Nebojím sa povedať, že ide o revolúciu v konektivite fabrík, skladov či parkovísk,“ doplnil Michal Pavlas, predseda predstavenstva SimpleCell Networks Slovakia.

Internet vecí na Slovensku

 

Sieť pre internet vecí Sigfox umožňuje zariadeniam komunikovať bezpečne a s nízkymi nákladmi. Prístroje majú minimálnu spotrebu energie, vďaka čomu majú prevádzkovú výdrž aj viac ako 5 rokov. Sieť je použiteľná na komunikáciu a zber dát zo senzorov, ako aj na ich vyhodnocovanie v reálnom čase.

Spoločnosť SimpleCell Networks Slovakia je prvým a jediným celonárodným operátorom pre sieť internetu vecí Sigfox. Aktuálne sieť pokrýva tri štvrtiny rozlohy Slovenska a takmer kompletné pokrytie bude dosiahnuté koncom tohto roka. Súčasné pokrytie umožňuje nasadenie reálnych projektov vo väčšine veľkých miest.

Mapa pokrytia IoT sieťou Sigfox na Slovensku

(Zdroj: Tlačová správa SimpleCell)