Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský komplexný systém pre využitie obnoviteľnej energie sa udomácnil aj na čerpacej stanici

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zemný plyn a elektrika dodávaná cez sieť, tak to sú dve energie, ktoré nás zatiaľ držia v šachu. Nahradiť ich ešte úplne nedokážeme, ale dnes sa o to už môžeme určite pokúsiť. Zoberme si také slnko, dokáže celkom účinne vyrábať elektrickú energiu, ktorá sa dá navyše pomocou zaujímavého slovenského patentu uchovávať vo vode. A viete čo je na tom najväčšia výhoda? Slnko vás s cenami energií nebude naťahovať a dokonca vám ani žiadnu faktúru nepošle. No a pre takéto fungovanie sa rozhodla aj jedna čerpacia stanica na Slovensku.

Patentovaný systém šikovných vývojárov zo Slovenska využíva jednosmerný prúd elektrickej energie z fotovoltaických panelov pre ohrev vody, vykurovanie či dokonca pre napájanie zariadení. Toto zaujímavé technologické riešenie už zásobuje aj čerpaciu stanicu v Púchove, kde sa celá technológia zmestila na veľmi malú plochu.

„Tým, že je celý systém integrovaný v jednej nádrži, nádrž kúri, vyrába teplú vodu. A v prípade, že je prebytok energie a nie je potrebné kúriť, ako na jar alebo v letných mesiacoch, tak do nášho systému je integrovaný menič energie, ktorý jednosmerný prúd zmení na striedavý prúd a zásobuje benzínovú stanicu vlastnou elektrickou energiou. Ale v takom objeme, aby tento elektrický prúd vyrobený neprenikol do verejnej siete,“ vysvetľuje pán Daniel Lako, Logitex.

Ako sa vraví, nič nevyjde na zmar. Systém je totiž pripravený na akékoľvek ročné obdobie a najmä čerpacia stanica dokáže jeho energiu vždy využiť.

„Pokiaľ sa naozaj nekúri na pumpe a pokiaľ nie je spotreba teplej vody na tejto konkrétnej pumpe a nie je požiadavka na odber elektrickej energie daného spotrebiča, ako je napríklad klimatizácia, alebo nejaké chladiace boxy, prebytok energie sa posunie prostredníctvom káblov do umývačky, kde treba teplú vodu na chemické reakcie, ktoré tá umývačka dnes má.“

Celý proces je v podstate jednoduchý. Fotovoltaický panel vyrába jednosmerný prúd, ktorý prichádza do riadiaceho zariadenia. Odtiaľ môže byť presmerovaný do výhrevnej špirály, ktorá ohrieva vodu v zásobníku, alebo sa táto energia pripojí na odporový drôt a využije sa na priame kúrenie. Treťou možnosťou je smerovanie jednosmerného prúdu do meniča, ktorý ho transformuje na striedavý prúd pre napájanie zariadení v objekte. Systém pritom dokáže pracovať úplne autonómne.

„Pokiaľ sa nastaví do nejakého módu, tak on si sám vyhodnotí kedy dom potrebuje elektrickú energiu a kedy potrebuje kúriť. Dá sa nastaviť samozrejme priorita. V čase keď príkony zariadení, napríklad klimatizácie, sú také, ako sú nastavené hodnoty, tak sa odopne časť energie, ktorá slúži na ohrev a presmeruje sa automaticky do meniča, ktorý vyrába striedavý prúd.“

Slovenský komplexný systém pre využitie obnoviteľnej energie sa udomácnil aj na čerpacej stanici

Čerpacia stanica v Púchove využíva 6 kilowattový systém, ktorého základom je 24 fotovoltaických panelov s plochou 1,6 metra štvorcového na jeden panel. V ideálnych podmienkach môžu ročne vyrobiť až 7000 kilowatthodín energie. Použité sú pritom polykryštalické panely, ktoré majú oproti monokryštalickým v našich podmienkach určité výhody.

„Sú celoročne z hľadiska celého roka účinnejšie o máličko, ale predsa len sú účinnejšie ako monokryštály, ktoré majú špičkové hodnoty lepšie, ale v porovnaní s polykryštálom a z pohľadu celého roku je to v podstate rovnaký výkon a pritom monokryštály sú o niečo drahšie.“

Mnohí používatelia si myslia, že fotovoltaické panely majú najväčšiu účinnosť počas slnečných letných mesiacov, no opak je pravdou. Na jar dokáže panel vyrobiť dokonca viac energie ako udáva výrobca.

„2 kilowattový systém bežne koncom marca, začiatkom apríla dokáže vyrobiť 2,2 kilowattu. Je to tým, že slnko už má veľkú účinnosť, ale vzduch okolitý okolo panelov je ešte vychladnutý.“

Panely sa teda neprehrievajú a sú efektívnejšie. Celý systém sa pritom môže pochváliť pomerne dobrou návratnosťou a najmä vysokou škálovateľnosťou či možnosťami jeho nasadenia v rôznych objektoch a prevádzkach.

„Od 1 kilowattu sa pohybujeme rádovo v desiatkach až do nekonečna. Bežne pre domácnosti je dobrý alebo veľmi výhodný 2 kilowattový systém, ktorý sa najviac používa. Potom sa dostávame do vyšších kategórií, ako je táto benzínová pumpa, kde je 6 kilowattov a bytové domy, kde máme inštalácie 24 kilowattové, priemyselné podniky, kde sú potom už rádovo násobky.“

Slovenské inovatívne riešenie komplexného využitia energie z obnoviteľných zdrojov by si zrejme mohlo nájsť v budúcnosti široké využitie aj v podnikoch, ktoré potrebujú na výrobu množstvo teplej vody. A dokonca by mohlo padnúť do oka aj výrobcom so systémami centrálneho zásobovania teplom, ktorým by tak zrejme mohli u nás fungovať efektívnejšie a hlavne s menšími nákladmi pre občanov poskytovať teplo vyrobené aj so Slnka.