Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálny druh tabaku na pohon lietadiel

Špeciálny druh tabaku na pohon lietadiel
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
7. 8. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká doprava poriadne zaťažuje životné prostredie, no i tu sa niektorí snažia kráčať s EKO dobou a vývojári sa tak zaujímajú o možnosť využitia rôznych typov ekologickejších alternatív. Okrem viacerých zmesí rastlinných olejov a živočíšnych tukov, ktoré už spoločnosť Boeing testovala, začali s testami výroby paliva zo špeciálneho tabaku.

Známa letecká spoločnosť Boeing ohlásila svoju spoluprácu s aerolinkami South African Airways a SkyNRG. Ich snaženie má vyústiť do výroby pohonnej hmoty do lietadiel vyrobených z nového typu tabaku bez prítomnosti nikotínu. Testovacie farmy už fungujú a tento typ tabaku sa tu už hojne pestuje. Ide o modifikovaný, hybridný tabak, ktorý sa nazýva Solaris. Produkuje semená bohaté na olej a práve tie sa budú využívať na produkciu leteckého biopaliva v prvých štádiách programu. Neskôr by sa mal využívať už len samotný extrakt.

Podľa tabakového priemyslu v Južnej Afrike je pestovanie tabaku pomerne populárne i na menej výživných typoch pôd na sever od Johanesburgu. Odporcovia biopalív však spochybňujú fakt, že biopalivá sú až také ekologické. Tiež argumentujú i tým, že plodiny pestované na pohon vytláčajú potravinárske plodiny, čo prispieva ku globálnej potravinovej kríze, ale aj výrubu lesov. Okrem toho, narastajú náklady na dopravu i závlahu, a tak sa ich BIO hodnota i tohto pohľadu znižuje. Na druhej strane, letecký priemysel vraví o štatistikách v tom zmysle, že produkciou bio-palív zníži emisie uhlíka v ovzduší o 50-80%. Sľubujú tiež, že nedôjde k poškodzovaniu lesov a zásob čistej vody.

Zdroj: Boeing