Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

British Airways plánuje lietať s palivom vyrobeným z odpadkov

British Airways plánuje lietať s palivom vyrobeným z odpadkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť British Airways oznámila svoje plány na vytvorenie viacerých fabrík pre spracovanie odpadu, ktoré by spracovávali bežné odpadky z britských domácností na letecké palivo pre veľkú flotilu lietadiel tejto spoločnosti. Momentálne posudzovaný plán poukazuje na spoluprácu s firmou Velocys a je súčasťou programu, ktorého cieľom je zníženie emisií až o polovicu na celom území Spojeného kráľovstva do roku 2050.

Letecká spoločnosť British Airways tvrdí, že jej prvá fabrika na recykláciu odpadu by mala každý rok spracovať stovky ton domáceho odpadu a vďaka spolupráci s firmou Velocys ho premení na čisté spaľovacie palivo z obnoviteľných zdrojov. Medzi odpadom sa pritom môžu nachádzať aj detské plienky, plastové nádoby na potraviny alebo obaly z čokoládových tyčiniek. Spoločnosť očakáva, že vyrobené letecké palivo prinesie úsporu až o 60 percent skleníkových plynov v porovnaní so súčasnými fosílnymi palivami, čo predstavuje ročné zníženie škodlivých emisií CO2 o približne 60 000 ton.

Po uvedení do prevádzky sa predpokladá, že fabrika dokáže z odpadu vyrobiť dostatok leteckého paliva pre pohon všetkých letov British Airways 787 Dreamliner z Londýna do San José a Londýna do New Orleansu. Bude to zároveň prvý výrobný závod pre spracovanie odpadu na letecké palivo takéhoto rozsahu.

Tento projekt nevychádza len z čistej dobrosrdečnosti spoločnosti British Airways. Minulý týždeň totiž Britské ministerstvo dopravy publikovalo súbor zmien pre povinnosti týkajúce sa obnoviteľných palív pre dopravu. Tieto zmeny znamenajú poskytovanie stimulov pre udržateľné letecké palivo, ktoré by mali podporiť čistejšiu leteckú dopravu. Netreba však očakávať, že už ďalší let spoločnosti bude poháňaný biopalivom. Projekt je stále vo fáze štúdie jeho uskutočniteľnosti.