Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Navya: Taxikár, ktorý sa nepotí, nespí a neklame

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
14. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Navya sa rozhodla vziať autonómnu dopravu z druhej strany a to z profesionálnej aplikácie. Veď hoci by autonómne vozidlo privítal nejeden ospalý vodič, auto s desiatimi LiDAR lasermi a ďalšou navigačnou výbavou by len tak nezaplatil. Avšak napríklad mestský taxík sa dokáže splatiť prakticky sám.

Vývojári preto vytvorili autonómny taxík Navya, ktorý vďaka tomu, že nemusí rátať s miestom vodiča a aj elektromotor je omnoho menej náročný na priestor, pojme až šesť pasažierov. Komfort im sprostredkuje nielen LCD obrazovka informujúca ich o prejdenej vzdialenosti, ale aj 12 reproduktorov z audio sústavy. Z reproduktorov si pasažieri môžu vypočuť napríklad vlastný zoznam skladieb navolený cez mobil alebo aj výklad k pamiatkam, okolo ktorých prechádzajú.

Autonómny taxík Navya.

Automobil má prevádzkovú rýchlosť 50 km / h, ale v prípade potreby vie zrýchliť až na 80 km / h. O to všetko sa dokáže postarať len 15 kW elektromotor. Navigáciu majú na starosti už spomínané LiDAR lasery a to tri 360 stupňové a sedem multivrstevných so zorným poľom 145 stupňov, rozmiestnených na streche vozidla tak, aby malo auto prehľad o okolitej premávke v plnom rozsahu. Navya preto dovidí až do vzdialenosti 200 metrov, čo je dosť zaujímavé číslo vzhľadom na to, že je určené hlavne pre mesto.

Autonómny taxík Navya.

Informácie z LiDARu sú ďalej kombinované so záznamom zo šiestich kamier a štyroch radarov. A aby taxík vedel kadiaľ ide, aj z hľadiska väčšej perspektívy, je vybavený aj snímačom GPS RTK. Skratka RTK pritom znamená Real Time Kinematic a je to vylepšenie snímača GPS slúžiace na spresnenie výpočtu polohy. No aby to nebolo málo, veď ide o bezpečnosť celej posádky, má autonómny taxík aj kompletnú výbavu IMU, teda akcelerometre gyroskopy a podobne.

Svoj krst ohňom zažil taxík Navya v uliciach Paríža. Táto metropola je na popredných priečkach v štatistike času stráveného v zápchach. Nuž a možno práve toto riešenie zmení tieto nelichotivé štatistiky k lepšiemu.

Autonómny taxík Navya.