Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nuro je nevrhnuté ako malé autonómne donáškové vozidlo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú projekty autonómnych doručovacích robotov, ktoré však zvyčajne prevážajú k zákazníkom malé veci a jazdia po chodníkoch medzi chodcami. Nuro je však trocha iná koncepcia. Ide o autonómne donáškové vozidlo, ktoré jazdí po cestách ako bežné auto, pričom jeho vývojári oznámili, že ich projekt bol zafinancovaný vo výške 92 miliónov amerických dolárov.

Spoločnosť Nuro založil Dave Ferguson a Jiajun Zhu, ktorí boli predtým hlavnými inžiniermi projektu autonómneho vozidla v spoločnosti Google, ktoré je teraz známe pod značkou Waymo. Ďalší členovia vývojárskeho tímu pochádzajú o spoločností, ako je napríklad Apple, Uber, Tesla či General Motors.

Plne autonómne donáškové vozidlo Nuro.

Čo sa týka samotného donáškového vozidla Nuro, zatiaľ bolo uvoľnených minimum technických detailov. Vývojári tvrdia, že ide o plne autonómne vozidlo, ktoré je postavené z ultraľahkých materiálov. Má približne polovičnú šírku bežného osobného auta a je určené na použitie v obytných štvrtiach, takže ho asi ťažko nájdeme niekde na diaľnici.

Plne autonómne donáškové vozidlo Nuro.

Z hľadiska donáškovej služby bude Nuro fungovať jednoducho. Zásielky sa do vozidla naložia na jednom mieste a potom budú automaticky rozvážané na iné miesta priamo k zákazníkom. Vývojári dúfajú, že ich projekt bude mať v blízkej budúcnosti veľký vplyv na náš každodenný život. S týmto cieľom sa spojili softvérové, hardvérové a produktové tímy s vysokou mierou odbornosti, ktoré na tejto misii strávili posledných 18 mesiacov.

O tom, kedy vozidlo skutočne nastúpi do komerčnej prevádzky zatiaľ nepadlo žiadne slovo.

Plne autonómne donáškové vozidlo Nuro.