Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Londýnsky taxikár si sadol do prvého elektrického taxíka TX

Londýnsky taxikár si sadol do prvého elektrického taxíka TX
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok v júli predstavila spoločnosť London EV Company elektrickú úpravu pre ikonický čierny taxík jazdiaci po uliciach Londýna. Elektrické taxi s názvom TX bolo certifikované na prepravu cestujúcich v hlavnom meste Veľkej Británie minulý mesiac a teraz bolo prvé vozidlo odovzdané do rúk londýnskemu taxikárovi.

Kľúče od prvého elektrického taxíka TX boli odovzdané do rúk 46-ročnému Davidovi Harrisovi z Chingfordu v centrále spoločnosti London EV Company. Tento bývalý tenista bol jedným z prvých taxikárov, ktorí sa zaregistrovali pre elektrický čierny taxík TX, keď sa v polovici minulého roka začali prijímať objednávky. Podľa spoločnosť London EV Company očakáva taxislužba Harris, že ušetrí až 600 libier (približne 684 EUR) za mesiac na prevádzkových nákladoch v porovnaní s klasickým naftovým taxíkom.

Model TX je elektrický automobil s predĺženým dojazdom, v ktorom technológia eCity od spoločnosti London EV Company pozostáva z elektrického pohonu s malým benzínovým generátorom.

Model TX je elektrický automobil s predĺženým dojazdom, v ktorom technológia eCity od spoločnosti London EV Company pozostáva z elektrického pohonu s malým benzínovým generátorom. Má plný elektrický dojazd 80 míľ (asi 130 km) na jedno nabitie, no s pomocou benzínového motora sa celkový dojazd taxíka dostať až do 400 míľ (približne 644 km). Vzhľadom na to, že je medzi prepravou zákazníkov v pláne pravidelné rýchlo nabíjanie batérie na nabíjacej stanici na letisku Heathrow, tento hybridný elektrický taxík spoločnosti Harris sa môže dokonca do Londýna vracať úplne bez tvorenia škodlivých emisií, len na elektrický pohon.

Londýnsky taxikár David Harris preberá kľúče od svojho nového elektrického taxíka TX od Lorenza Bugliariho zo spoločnosti London EV Company.

Každé elektrické taxi TX obsahuje dostatok priestoru pre až šesť cestujúcich, s prístupom aj s invalidným, napájacie zásuvky pre notebooky, porty USB pre nabíjanie mobilných zariadení a palubné Wi-Fi pripojenie k internetu. Panoramatická strecha by mala pomôcť turistom získať maximum z tichého výletu po mestských uliciach v Londýne.

Skoro hneď potom, ako Harris získal kľúče od svojho úplne nového elektrického taxíka TC, vyzdvihol prvých cestujúcich v blízkosti sídla spoločnosti London EV Company v severnom Londýne. Výrobca tvrdí, že stovky ďalších tichých a čistých taxíkov TX sa začne premávať po Londýne v nasledujúcich mesiacoch.

David Harris si prvýkrát sadol za volant svojho elektrického taxíka TX od spoločnosti London EV Company..