Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Uber zakúpi desiatky tisíc SUV Volvo pre autonómnu dopravu

Uber zakúpi desiatky tisíc SUV Volvo pre autonómnu dopravu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Uber nedávno oznámila, že od roku 2019 do roku 2021 nakúpi od spoločnosti Volvo v odhade asi 24 000 prémiových SUV vozidiel, ktoré sú kompatibilné pre autonómny pohon. Uber vybaví tieto vozidlá svojou vlastnou technológiou pre autonómnu jazdu a potom ich vypustí na cesty.

Inžinieri z Uberu spolupracovali s tímom spoločnosti Volvo na navrhnutí základného modelu SUV vozidla, ktoré bude vhodná na to, aby sa do neho dala zakomponovať vlastná technológia autonómneho pohonu z dielne spoločnosti Uber. Táto technológia bude montovaná na prémiových SUV modeloch Volvo XC90.

Takýto kontrakt môže dramaticky ovplyvniť automobilový trh na svete. Spoločnosť Volvo v tom vidí príležitosť pre strategické smerovanie vývoja v automotive priemysle a chce byť dodávateľom vozidiel pre poskytovateľov služieb takzvanej zdieľanej jazdy po celom svete. Uzatvorenie dohody so spoločnosťou Uber to len potvrdzuje.

POhľad ako bude vyzerať autonómne vozidlo Volvo pre spoločnosť Uber, ktoré vyrazí na cesty už o niekoľko rokov.

Predpokladá sa, že dohoda bude stáť Uber asi jednu miliardu dolárov a zatiaľ čo spoločnosť nestanovila konkrétny dátum, kedy by sa takéto vozidlá pre zdieľanú jazdu mohli na cestách objaviť, dá sa odhadnúť, že ich masívne nasadenie sa dá očakávať po príprave SUV pre autonómnu jazdu niekedy v roku 2022.

Pôjde zrejme o veľký krok v celkovom ponímaní dopravy. V deň, kedy Uber alebo niekto iný nasadí veľkú flotilu autonómnych vozidiel sa svet zmení. Celý model vlastníctva automobilov sa posunie, keďže po cestách budú jazdiť desiatky autonómnych elektrických vozidiel, ktoré budú pripravené prepraviť cestujúcich potenciálne za zlomok ceny, ktorú platíme dnes za jazdu klasickým taxíkom alebo cez službu Uber a podobne.

POhľad ako bude vyzerať autonómne vozidlo Volvo pre spoločnosť Uber, ktoré vyrazí na cesty už o niekoľko rokov.