Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyklápacie krídla zlepšia aerodynamiku kamiónov a ušetria palivo

Vyklápacie krídla zlepšia aerodynamiku kamiónov a ušetria palivo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť XStream Trucking predstavila svoju špeciálnu aerodynamickú súpravu s názvom TruckWings, ktorá zabezpečí prekrytie priestoru medzi kabínou a prívesom nákladného automobilu. Vyklápacie krídla prispejú k zníženiu odporu vzduchu počas jazdy na diaľnici s tým, že sa môže dosiahnuť úspora paliva až do výšky piatich percent.

Pohonné hmoty predstavujú významnú časť finančných nákladov pri prevádzkovaní nákladných vozidiel. Aj preto spoločnosti hľadajú spôsoby, ako tieto náklady znížiť. Niekoľko výskumných štúdií pritom ukázalo, že znížením aerodynamického odporu kabíny kamiónu sa môže ušetriť až 12 percent paliva. V dôsledku toho sa konštrukcia kabíny nákladných vozidiel vo väčšine prípadov zmenšila a premenila na plynulé línie s bočnými a hornými krytmi, spolu s krytmi na kolesách.

Systém automaticky vyklápacích krídiel TruckWings zvýši aerodynamické vlastnosti nákladného vozidla a zníži spotrebu paliva počas jazdy na diaľnici.

No odpor vzduchu vzniká aj v medzere medzi kabínou a prívesom. Nákladné vozidlo totiž musí byť schopné sa plynule otáčať spolu s prívesom, takže táto medzera vytvára zónu vzdušných turbulencií. Existujú určité pokusy, ako tento priestor aspoň sčasti prekryť, no až spoločnosť XStream Trucking priniesla riešenie, ktoré dokáže doslova uzavrieť medzeru počas jazdy na diaľnici, kedy nie je potrebné zatáčať. Tento systém vyklápacích krídiel by pritom v nákladnej doprave mal priniesť úsporu paliva o tri až päť percent.

Patentovaný dizajn TruckWings je zložený zo sklápacích panelov, ktoré sú vyrobené z nárazom odolných kompozitov vystužených sklom.

Patentovaný dizajn TruckWings je zložený zo sklápacích panelov, ktoré sú vyrobené z nárazom odolných kompozitov vystužených sklom. Tie sú pripevnené k zadným stranám a streche kabíny a automaticky sa vyklápajú tak, aby sa uzavrela medzera medzi kabínou a prívesom pri diaľničnej rýchlosti. Panely sa opäť samé zatiahnu dozadu kabíny pri nižších rýchlostiach, aby vznikol priestor pre otáčacie manévre.

Systém vyklápacích krídiel TruckWings úplne vyplní medzeru medzi kabínou a prívesom, pričom by mal znížiť spotrebu paliva o tri až päť percent.

Už počas testov technológie v aerodynamickom tuneli sa zistilo, že toto riešenie môže ušetriť spotrebu paliva o približne štyri percentá. Testy boli následne vykonané aj v reálnom svete na verejných diaľniciach. V súčasnosti už niekoľko nákladných dopravcov, vrátane dvoch najväčších v USA prevádzkuje súkromné testy s pomocou vyklápacích krídiel TruckWings. Podľa spoločnosti XStream Trucking sa náklady na systém TruckWings vrátia dopravcovi už po 18 mesiacoch bežného používania.