Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Island je prvou krajinou s donáškovou službou prostredníctvom dronov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že sme sa posunuli o veľký krok bližšie k budúcnosti, kedy nám do niekoľkých minút od objednávky lietajúce drony prinesú náš vytúžený tovar. Zatiaľ čo iné krajiny zápasia s byrokraciou na to, aby sa drony mohli premávať po mestskej oblohe, islandské hlavné mesto Reykjavík sa stalo prvým na svete, kde sa táto komerčná donášková služba stane realitou.

Islandský úrad pre civilné letectvo totiž spoločnostiam Flytrex a AHA udelil povolenie na lety s dronmi. Podľa vyjadrenia oboch spoločností sú rozptýlené mestské časti v Reykjavíku, s početnými vodnými kanálmi a cestnými križovatkami, pomerne finančne aj časovo neefektívne pre dopravu tovaru donáškovými vozidlami. Toto prostredie je však ideálnym miestom pre donáškovú službu prostredníctvom dronov, ktoré danú trasu zvládnu prekonať oveľa rýchlejšie.

Island sa stal prvou krajinou na svete, ktorá schválila donáškovú službu prostredníctvom dronov.

Donáškovým lietajúcim strojom sa stane autonómny dron Flytrex Mule, ktorý dokáže prepraviť náklad s hmotnosťou 2,9 kilogramu až do vzdialenosti 10 kilometrov. No nepôjde o donáškovú službu priamo k dverám zákazníka, dron Mule bude lietať medzi dvomi mestskými časťami, ktoré predeľuje rieka, na vopred učené miesta. Trasa, ktorej prekonanie zvyčajne automobilu trvá asi 25 minút, zvládne dron preletieť už za štyri minúty. Okrem časovej úspory by mala inovatívna donášková služba znížiť finančné náklady až o 60 percent.

Donáškovú službu s dronmi od spoločnosti Flytrex bude realizovanať online predajca AHA v hlavnom meste Reykjavík.

Služba sa v Reykjavíku rozbieha už tento mesiac a donáškové drony budú pracovať pre sieť spoločnosti AHA, ktorá patrí medzi najväčších online predajcov v krajine. Drony doplnia jestvujúcu flotilu donáškových automobilov a spoločnosť dúfa, že vďaka nim bude v budúcnosti schopná rozšíriť svoje služby nielen v hlavnom meste, ale aj po celej krajine, s vidinou donášky tovaru priamo k dverám zákazníkov.

Autonómny dron Flytrex Mule dokáže prepraviť náklad s hmotnosťou 2,9 kilogramu až do vzdialenosti 10 kilometrov.