Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Spider hľadá a opravuje diery vo vzducholodiach a balónoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hybrid Airship je vzducholoď spoločnosti Lockheed Martin, ktorá je dlhá asi ako futbalové ihrisko a údržba povrchu je preto náročná a zaberie veľa pracovných hodín. No nový robot Spider sa dokáže sám pohybovať po povrchu vzducholode a hľadá nenápadné malé diery, ktoré treba zaplátať. Tým sa proces automatizuje a odpadá jedna z nepríjemných úloh pre servisných technikov.

V súčasnosti si údržba povrchu vzducholode vyžaduje doslova čatu pracovníkov, ktorí hľadajú malé dierky v plášti, pričom sú vyzbrojení jasným svetlom, aby nič neuniklo ich pozornosti. Práca je to namáhavá a zdĺhavá, a preto spoločnosť Lockheed Martin zostrojila inšpekčného robota s názvom Spider (skratka Self-Propelled Instrument for Damage Evaluation and Repair), ktorý robí skoro to isté, no kompletne bez nutnosti ľudskej pracovnej sily.

Robot Lockheed Martin Spider je určený pre inšpkciu prípadných dier v plášti vzducholode alebo balónu

Robot je v skutočnosti rozdelený na dve polovice, ktoré sa spolu spájajú prostredníctvom magnetov na oboch stranách plášťa vzducholodi. Polovička robota na vonkajšej strane plášťa aplikuje svetlo na jeho povrch, ktoré svieti do interiéru, ak sa v plášti nachádza diera. Vnútorná strana robota teda číha so svojimi svetelnými snímačmi, aby zachytila takéto porušenie integrity plášťa vzducholode.

Robot Spider od spoločnosti Lockheed Martin je zložený z dvoch častí, ktoré sú vzájomne prepojené magnetmi

Pokiaľ robot Spider deteguje dieru, pripraví si mechanizmus na zaplátanie a automaticky dieru v plášti opraví. Následne odošle do centrálnej procesorovej jednotky obrazovú informáciu o prácach pred a po oprave diery.

Robot Spider dokáže vyhľadať a opraviť prípanú dieru v plášti vzducholode

Spoločnosť Lockheed Martin plánuje využiť celú čatu týchto robotov, kedy centrálne miesto bude riadiť ich činnosť a môžu sa spoločne preháňať po plášti vzducholodi. Ak jeden z nich zlyhá, môže sa prekonfigurovať jeho vyhľadávací vzorec, aby sa zabezpečilo, že nebola vynechaná žiadna prípadná dierka v plášti.

Spoločnosť Lockheed Martin plánuje nasadiť celú čatu robotov Spider, ktorí by nahradili ľudských pracovníkov pri servise pláštov vzducholodí