Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prediktívny digitálny systém SAP S/4 HANA prináša nové možnosti podnikania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Málokto si zrejme uvedomuje, že priemyselná revolúcia 4.0 sa už pomaličky začína. Množstvo spracovaných dát enormne narastá, do centra pozornosti sa dostávajú cloudové služby či ekosystém zariadení v Internete vecí. Toľko vstupov efektívne nespracuje ani bystrá ľudská myseľ a tak sa k slovu hlásia technológie strojového učenia a umelej inteligencie. Známy poskytovateľ digitálnych databázových systémov SAP má však už teraz pripravené viaceré inovatívne riešenia v tomto smere. Tie by mali firmám pomôcť zefektívniť a upraviť ich biznis model tak, aby mohli kráčať s digitálnou dobou.

Vnútropodnikové procesy a ich prepojenie s vonkajším svetom majú vo vyspelých firmách na starosti systémy ERP, čiže vnútropodnikové informačné systémy. Spoločnosť SAP, ako tvorca týchto systémov, sa rozhodla vylepšiť svoje existujúce riešenie, ktoré využívajú mnohé firmy po celom svete, a vyvinula už pred časom novú generáciu digitálneho jadra ERP s názvom S/4 HANA. Jadro je pritom navrhnuté tak, aby dokázalo pomôcť nielen mohutným nadnárodným korporáciám, či stredne veľkým spoločnostiam, ale aj menším firmám.

„Hlavnou výhodou SAP S/4 HANA je to, že sa dá používať jednoduchou formou cez cloudový systém. Znamená to, že týmto spôsobom získate každý štvrťrok aj nové funkcie. Systém totiž neaktualizujete vy, aktualizujeme ho my. Môže expandovať, no v cloude ho máte ako službu a nestaráte sa o to, koľko hardvéru je za tým,“ vysvetľuje pán Hannes Liebe, generálny manažér, S/4 HANA, SAP EMEA & MEE.

Umiestenie v cloude prináša aj ďalšiu výhodu, najmä pri spracovávaní obrovského množstva dát. S/4 HANA totiž dokáže dáta nielen analyzovať, ale prostredníctvom strojového učenia môže firmám pomôcť predpovedať rôzne kritické udalosti.

„Predikcia je absolútne dôležitá. Nedáte to na starosti niekomu za počítačom. Chcete aby vám stroj či softvér oznámil, že podľa súvisiacich vecí je niečo zle a ak to potom človek nezmení, napríklad sa v sklade sa minie určitý materiál, vy prestanete vyrábať.“

Prediktívny systém v S/4 HANA sa môže stať aj inšpiráciou pre zmenu zaužívaného biznis modelu v spoločnosti. Napríklad v obchodoch sa cez mobilnú aplikáciu bude dať identifikovať klient a na základe analýzy jeho nákupných zvyklostí mu systém ponúkne také tovary, ktoré sa mu hodia. V praxi tak napríklad prešla firma, ktorá predtým na priamo predávala vzduchové kompresory, na poskytovanie novej špecifickej služby.

„Cez SAP S/4 HANA sú schopní účtovať za každý kubický meter stlačeného vzduchu. Fabrikám dajú kompresory bezplatne a tie platia len za stlačený vzduch, ktorý sa vygeneruje, nie za samotný kompresor,“ uvádza príklad pán Hannes Liebe, generálny manažér, S/4 HANA, SAP EMEA & MEE.

Prediktívny digitálny databázový systém SAP S/4 HANA prináša nové možnosti podnikania.

V tejto dobe sa teda od automatizácie procesov posúvame smerom k technológiám strojového učenia s predikciou udalostí a činností. Je to znakom priemyselnej revolúcie 4.0, kedy stroje v niektorých činnostiach môžu nahradiť ľudské zdroje. Okrem nárastu objemu dát pritom odborníci v blízkej budúcnosti očakávajú aj exponenciálny rast zariadení a senzorov v ekosystéme Internetu vecí.

Aj preto SAP predstavil inovatívnu platformu Leonardo s prvkami umelej inteligencie, ktorá firmám pomôže jednoducho a rýchlo nasadiť nové obchodné modely a prinášať tak nové možnosti v rozširovaní podnikania. Systém digitálneho jadra sa rozšíri o adaptívne aplikácie, Big Data aplikácie a možnosti prepojenia moderných technológií do jedného systému.

„Ide o systém rozdielnych technológií, ktoré konvergujú, aby mohli vzájomne študovať dáta a exponenciálne zrýchľovať predikciu budúcnosti s neočakávanými výsledkami. Systém Leonardo obsahuje technológiu Blockchain, technológie pre Internet vecí a strojové učenie a tiež ďalšie. Všetky spolupracujú, aby vybudovali nové možnosti pre rozbehnutý biznis našich partnerov,“ vysvetľuje pán Martin Wezowski, Chief designer, SAP Innovation Center Network.

Platforma SAP Leonardo sa už nejaký ten čas vyvíja a postupne začína naberať reálne kontúry. Už teraz obsahuje niekoľko pilotných aplikácií.

„Jedna z nich má nadľudské schopnosti strojového zraku pre rýchlejšie a presnejšie vizuálne rozpoznávanie objektov. Je to však len jeden kúsok skladačky. Keď dobudujeme schopnosti systému Leonardo, budú ich stovky či tisíce,“ dodáva pán Martin Wezowski, Chief designer, SAP Innovation Center Network.

Vďaka tomu dokáže stroj v budúcnosti napríklad spočítať, koľkokrát sa počas športového prenosu objavilo logo partnera na obraze. Vďaka najmodernejším technológiám sa tak už v dnešnej dobe dá veľa vecí prenechať na kognitívne analytické systémy. Na umelej inteligencii pracujú viacerí veľkí IT hráči, a ani SAP so svojimi riešeniami nezaostáva. Aj vďaka nim by sa mohli firmy sústrediť na kreatívne myšlienky, ktoré by sa dali premeniť na inovatívne služby a produkty.