Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SAP Forum Slovensko 2017: Digitálna ekonomika je najmä príležitosť

SAP Forum Slovensko 2017: Digitálna ekonomika je najmä príležitosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet vecí, big data či umelá inteligencia by pre biznis nemali byť cudzie slová. Moderné technológie prinášajú obrovské možnosti. Firmy sa však nesmú zľaknúť budúcnosti a mali by sa snažiť preradiť do rýchleho pruhu.

Ako to prakticky dosiahnuť, ukázala spoločnosť SAP počas dvoch dní na svojom podujatí SAP Forum v Šamoríne. Takmer 50 rečníkov predstavilo možnosti digitálnej transformácie a ukázalo konkrétne návody, ako z nej vyťažiť čo najviac i v slovenských podmienkach.

„Mnohé firmy s inováciami otáľajú, idú v pomalom, pravom pruhu a čakajú, kým sa novinky nestanú všeobecným trendom,“ privítal návštevníkov na 12. ročníku najvýznamnejšej konferencie SAP na Slovensku generálny riaditeľ spoločnosti Richard Guga. „Inovovať pritom nie je ťažké. Stačia tri veci: vízia, znalosti a líder, ktorý dokáže ľudí inšpirovať.“ Ako môže v praxi vyzerať spolupráca na digitálnej transformácii ukázal podpredseda predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko Patrik Horný. „Obrovský význam by pre nás mali predikcie technických porúch tak, aby sme im vedeli predchádzať, nielen ich následne opravovať. Zároveň chceme vytvoriť inovačný klaster s ďalšími spoločnosťami. Máme ročne desiatky miliónov cestujúcich, to je obrovská príležitosť pre partnerov prísť s nápadmi, ako im vyplniť čas strávený vo vlaku či poskytnúť ďalšie dodatkové smart služby,“ povedal Horný.

SAP Forum Slovensko 2017: Digitálna ekonomika je najmä príležitosť.

Cesta do budúcnosti

 

O tom, že váhať sa naozaj neoplatí, hovoril aj generálny riaditeľ SAP pre riešenie S/4 HANA Hannes Liebe. Už dnes polovica firiem z rebríčka Top 500 nedosahuje zisk a zhodou okolností sú to práve tie, ktoré zanedbávajú digitalizáciu. „Budúcnosť je už teraz,“ povedal Liebe a spomenul viacero trendov od hyperkonektivity, cez cloud až po supercomputing, ktoré ešte nedávno boli víziami a dnes sú bežnou súčasťou biznisu. Práve nové technológie totiž rýchlo menia tvár podnikania. Prinášajú obrovské príležitosti pre firmy, ktoré sa ich chopia včas. Liebe predstavil viacero nástrojov SAP, ktoré už dnes využívajú technológie budúcnosti ako napríklad strojové učenie či umelú inteligenciu.

Aktívne vytváranie budúcnosti podporuje aj Martin Wezowski, hlavný dizajnér SAP Global. „Nad budúcnosťou sa musíme zamýšľať, pretože v nej budeme žiť my a naše deti,“ povedal vizionár spoločnosti SAP, ktorého nemecký ekonomický denník Handelsblatt označil za jedného zo sto najinovatívnejších mysliteľov Nemecka. „A mali by sme budovať budúcnosť, v ktorej všetci žiť chceme,“ zdôraznil dôležitú úlohu inovatívneho a kreatívneho myslenia. Budúcnosť totiž neprichádza lineárne, ale exponencionálne – všetky nové vynálezy prinášajú množstvo ďalších možností. To otvára príležitosť nezamýšľať sa len nad najbližším krokom, ale hľadať príležitosti v kontexte tých ďalších.

SAP Forum Slovensko 2017: Digitálna ekonomika je najmä príležitosť.

Internet vecí okamžite

 

Prvý deň konferencie SAP Forum patril moderným trendom. Takmer 600 účastníkov si v štyroch odborných sekciách mohlo pozrieť, kam sa svet uberá a ako pokrok využiť pre svoj biznis. V sekcii o internete vecí si napríklad pozreli praktickú ukážku, ako veľmi jednoducho, v priebehu hodín a za menej ako 15 eur, môže aj technologický začiatočník s pomocou platformy SAP HANA Cloud vytvoriť jednoduchý skúšobný prototyp. Hovorilo sa aj o ostatných inovatívnych technológiách a scenároch ich nasadenia. O svoje skúsenosti s digitálnou transformáciou sa podelili v panelovej diskusii aj vybraní partneri a zákazníci, ktorí priniesli poznatky priamo z praxe. Súčasťou programu bolo aj vyhlásenie víťazov súťaže SAP CEE Quality Award, ktorá hodnotí pozoruhodné implementácie riešení SAP a v ktorej uspelo viacero českých a slovenských projektov.

Druhý deň konferencie bol venovaný viacerým workshopom. Návštevníci v nich mohli získať detailný pohľad na odborné témy, či už išlo o prvé kroky s podnikovým informačným systémom SAP S/4 HANA, využitie technológií v procese vzdelávania alebo súčasné trendy v oblasti dátových skladov. SAP Forum Slovensko prinieslo aj konkrétne odpovede na otázky, ako sa čo najlepšie pripraviť na európske nariadenie o ochrane údajov (GDPR), ktoré nadobudne účinnosť už budúci rok.

SAP Forum Slovensko 2017: Digitálna ekonomika je najmä príležitosť.

(Zdroj: Tlačová správa SAP)