Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne otvorili prvú samoobsluhu na svete bez ľudského personálu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívna švédska firma Wheelys otvára v čínskom Šanghaji prvú samoobsluhu na svete, v ktorej nie je žiadny ľudský personál a je riadená len prostredníctvom mobilnej aplikácie. Prototyp samoobsluhy je prístupný 24 hodín, 7 dní v týždni a je navrhnutý ako lacné a jednoduchšie riešenie pre malé a stredné firmy, ktoré sa chcú zapojiť do maloobchodného predaja.

Spoločnosť Wheelys začala v roku 2014 s návrhom modulárnych mobilných kaviarní na bicykloch, ktoré boli určené pre podnikateľov, ktorí si nemôžu dovoliť vysoké náklady spojené s prevádzkou kamennej kaviarne. Myšlienka bola úspešná a koncom roku 2016 predala spoločnosť viac ako 550 pojazdných kaviarní na bicykloch do viac ako 60 krajín sveta.

Minimálne podobný úspech chce Wheelys dosiahnuť aj s konceptom samoobslužných predajní Wheely247, ktoré nepotrebujú žiaden ľudský personál. Po úspešnom regionálnom teste v malom švédskom mestečku sa výrobca rozhodol svoj projekt presunúť a ďalej testovať v oveľa rušnejšom mestskom prostredí, ktoré ponúka práve čínske mesto Šanghaj.

Spoločnosť Wheelys otvorila v Šanghaji protyp inovatívnej samoobsluhy bez ľudského personálu

Celý princíp je pritom jednoduchý. Nakupujúci si do svojho smartfónu nainštaluje aplikáciu, ktorá mu umožní prístup do samoobsluhy. Po vstupe do vnútra si vyberie tovar, ktorý chce nakúpiť, naskenuje si jeho čiarový kód, aby ho mohol systém identifikovať a po odchode z obchodu mu systém z kreditnej karty stiahne patričnú čiastku za nákup. Bezpečnostná kamera v samoobsluhe pritom dohliada na prípadných zlodejov. Keďže sa zákazník pri vstupe identifikuje prostredníctvom aplikácie, môže byť ľahko odhalený, ako zoberie nejaký tovar bez jeho naskenovania.

Kupujúci sa do samoobsluhy dostane na základe registrácie cez mobilnú aplikáciu

Cieľom spoločnosti Wheelys je poskytovanie licencie na ich technológiu, takže akýkoľvek maloobchodník si môže systém integrovať do svojich už existujúcich predajní. Samoobsluha v Šanghaji je v súčasnosti vo fáze beta testovania a zákazníci, ktorí chcú získať prístup, musia o neho zažiadať prostredníctvom internetových stránok spoločnosti. Tento projekt by mohol byť náznakom toho, ako by v budúcnosti mohlo vyzerať nakupovanie v malých prevádzkach, kde sa nebudú už tvoriť dlhé rady pred pokladňami s často nevrlým personálom.

Nakupovanie je jednoduché - stačí naskenovať čiarový kód, zobrať si tovar a po opustení samoobsluhy bude automaticky zaplatený z vašej kreditnej karty