Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW používa rýchlejšie robotické optické snímače pre skenovanie automobilov

BMW používa rýchlejšie robotické optické snímače pre skenovanie automobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka BMW si zakladá nielen na integrácii najnovších technológií vo svojich vozidlách, ale zapája ich aj v procese ich návrhu a výroby. Spoločnosť tvrdí, že je prvým výrobcom automobilov, ktorý implementoval robotickú optickú meraciu bunku. Tá sa nachádza v závode BMW Group v Mníchove a je to v podstate plne automatizovaný skener, ktorý môže vytvoriť digitálny model plnej veľkosti vozidla v polovičnom čase, ako bolo predtým požadované.

Vytváranie digitálnych 3D modelov veľkých a rôzne tvarovaných objektov si typicky vyžaduje viac snímaní objektu z rôznych uhlov pomocou nejakého typu ručné 3D skenera. BMW systém však kombinuje svoju optickú meraciu bunku s robotickým ramenom, ktoré sa môže voľne pohybovať a mapovať vozidlá zo všetkých strán s presnosťou menej ako 100 mikromilimetrov.

Automobilka BMW používa systém robotický ramien s optickými snímačmi pre skenovanie svojich vozidiel

Dve takéto robotické jednotky môžu paralelne pracovať v priestore vo veľkosti garáže, pričom skenovanie dokončia dvakrát rýchlejšie. Každý robot je vybavený dvomi senzormi, ktoré spolu zachytávajú povrch vozidla v štvorcových plochách 80 x 80 centimetrov. Tieto plochy sú potom digitálne spájané pre vytvorenie finálneho kompozitu. 3D dátový model automobilu je tak možné dosiahnuť iba v jednom kroku meraní, čo prináša úsporu času a zvyšuje kvalitu pri začatí sériovej výroby.

Každé robotické rameno je vybavené dvomi senzormi, ktoré zachytávajú plochu automobilov BMW

Predtým automobilka BMW používala roboty s jedným senzorom, ktorý zaznamenal jednu stranu vozidla v priebehu času, čiže to trvalo dvakrát tak dlho ako u nového systému skenovania. Nový automatizovaný systém môže byť prevádzkovaný na plný výkon, a to aj mimo výrobnú špičku, alebo cez noc.

Zosnímane vozidlo BMW je transformované do digitálneho 3D modelu v plnej veľkosti

Analýza výsledného modelu pomáha rýchlo odhaliť a odstrániť nedostatky či iné zmeny štandardného vyhotovenia vozidla. Je to niečo ako extra rýchla a technologicky vyspelá úroveň kontroly kvality. BMW používa systém pre meranie plechových dielcov a kontrolu nástrojov od roku 2015 a vozidlá série BMW 5 Sedan budú ako prvé spadať pod bdelý dohľad novej robotickej optickej bunky.

Systém robotických ramien s optickými snímačmi dokáže zoskenovať automobil BMW dvakrát rýchlejšie, ako tomu bolo doteraz