Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo: Budúcnosť inteligentných kamiónov na našich cestách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už dnes používame obrovské množstvo zariadení, ktoré sú schopné navzájom komunikovať. Smatfóny, tablety, hodinky, fitness náramky, notebooky, ale aj rôzne senzory používané v priemysle. Výnimkou už ale nie sú ani také kamióny. Automobilka Volvo totiž pracuje na inteligentnom riešení prepojených kamiónov, ktoré by v budúcnosti mohli pomôcť nejednému prepravcovi.

K dnešnému dňu existuje asi 175 000 kamiónov z dielne Volvo, ktoré jazdia po cestách v Európe a komunikujú na diaľku cez internetové pripojenie. Mnoho z nich je pritom schopných odoslať informácie o tom, že potrebujú vykonať údržbu. No a niektoré z nevyhnutných servisných prác môžu byť dokonca spravované aj na diaľku, bez nutnosti zastávky v servise. To je však len začiatok.

Kamióny by sa mohli v budúcnosti stať akýmsi inteligentným spolupracovníkom, ktorý urobí všetko preto, aby sa maximalizovala produktivita dopravy. Už v najbližších rokov by preto mohol takýto kamión, v reálnom čase, sám sledovať akýsi svoj zdravotný stav. Drobné poruchy by dokonca zvládal opraviť aj sám. V prípade závažnejších porúch by kamión automaticky autonómne naplánoval návštevu servisu. Oprava bude pritom synchronizovaná s operačným harmonogramom kamióna a bude poskytnutá v najbližšej dielni v čase, kedy vozidlo nemá byť v prevádzke. Napríklad počas noci, alebo počas povinnej prestávky vodiča.

Budúca generácia kamiónov bude oveľa flexibilnejšia. Kamióny sa budú môcť prispôsobiť špecifickým požiadavkám prepravcu vďaka simultánnej diaľkovej aktualizácii softvéru. K dispozícii bude nastavenie jednotlivých komponentov a systému, v závislosti od prepravnej trasy. Napríklad môže kamión zapojiť viac konských síl ak sa nachádza v náročnejšom teréne alebo sa potrebuje dostať bezpečne cez nepriaznivé počasie. Kamión bude tiež vedieť zvoliť najúčinnejšiu trasu, aby sa vyhol dopravným zápcham, obmedzeniam alebo výlukám. Pre zvýšenie efektivity prepravy bude možné každý kamión prispôsobiť aj jazdnému štýlu konkrétneho vodiča.

Prepojené kamióny by mali v budúcnosti prispieť nielen k väčšej úspore paliva, či menšiemu opotrebovaniu pneumatík, ale určite aj k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Dúfajme teda, že vývojári z automobilky Volvo dotiahnu svoje vízie už čoskoro do finálnej podoby.