Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Scania predviedla autonómny dopravný systém pre nákladné vozidlá

Scania predviedla autonómny dopravný systém pre nákladné vozidlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Scania prestavila v rámci unikátnej predvádzajúcej akcie autonómne nákladné vozidlá, ktoré sa predviedli spolu s dvomi spolupracujúcimi vozidlami. Táto technológia sa bude spočiatku využívať napríklad v doloch a prístavoch.

V spolupráci s poprednými dodávateľmi technológií a akademickými inštitúciami – s dodatočnou podporou švédskej agentúry pre inovácie VINNOVA – spoločnosť Scania vyvinula autonómne nákladné automobily, ktoré dokážu bez zásahu šoféra pracovať v uzavretom prostredí, a nakoniec ich uvidíme aj na verejných komunikáciách a diaľniciach.

„Autonómne nákladné vozidlá sú jedným z množstva kúskov skladačky, ktorú vyvíja spoločnosť Scania na ceste k riešeniam bezpečnej a udržateľnej dopravy bez fosílnych palív,“ hovorí prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Scania Henrik Henriksson. „Mať k dispozícii vozidlá, ktorá buď čiastočne, alebo kompletne jazdia samé, zvyšuje bezpečnosť a produktivitu. Takéto automatizované nákladné vozidlo nikdy najazdí príliš rýchlo ani agresívne a len málokedy potrebuje odpočinok, čo samozrejme zvyšuje jeho využiteľnosť.“

Scania, autonómne vozdilo, autonómne nákladné vozidlo, nákladné vozidlo, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vďaka zabudovanej inteligencii majú tieto vozidlá schopnosť interpretovať a adaptovať sa na svoje okolie a vykonávať vopred určené úlohy. Autonómne vozidlá už teraz výborne obstáli skúškach, aj keď ešte pár rokov potrvá, kým bude táto technológia pripravená na komerčný predaj.

Autonómne dopravné systémy sú hlavným príkladom toho, ako sa spoločnosť Scania zhostila náročnej úlohy stať sa svetovým lídrom v obrasti riešení udržateľnej dopravy. Dosiahnutie tohto cieľa vyžaduje spojiť ponuku širokého sortimentu rôznych produktov a služieb so spoluprácou s ďalšími organizáciami.

Spoločnosť Scania ponúka v porovnaní s inými výrobcami širší sortiment produktov a služieb zameraných na znižovanie oxidu uhličitého, ktoré produkujú ťažké nákladné vozidlá. V rámci predpisov európskej emisnej normy Euro 6 vyrába spoločnosť Scania motory na alternatívne palivá, ako je plyn, bioetanol či bionafta. Okrem toho sú všetky motory Euro 6 a Euro 5 v nákladných vozidlách značky Scania tiež schválené pre prevádzku na hydrogenovaný rastlinný olej (HOV), ktorý dokáže znížiť emisie oxidu uhličitého až o 90 percent.

(Zdroj: Tlačová správa Scania)