Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Diaľkovo ovládaná loď od Yamahy je pripravená brázdiť ryžové polia

Diaľkovo ovládaná loď od Yamahy je pripravená brázdiť ryžové polia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Yamaha predstavila minulý rok svoju autonómnu loď Breeze 10, vybavenú radarom, ktorá je určená pre kontrolu priehrad. Teraz sa výrobca pochválil ďalším robotickým súrodencom s názvom Water Strider, ktorý bude slúžiť ako plavidlo rozsievajúce herbicídy s cieľom znížiť náklady na pracovnú silu pri pestovaní nelúpanej ryže.

Pestovanie ryže je mokrá, špinavá a vyčerpávajúca práca. Zahŕňa výsadbu sadeníc, orbu ryžových polí, ich hnojenie, ničenie buriny a škodcov, zber, rezanie, zhromažďovanie a mlátenie ryže. Veľa z týchto činností sa pritom vykonáva ručne. V reakcii na smernicu japonskej vlády pre zníženie nákladov na pestovanie ryže o 40 percent tak Yamaha prichádza s riešením bezpilotnej lode Water Strider.

Yamaha predstavila bezpilotnú loď Water Strider, ktorá má pomáhať na rýžových poliach

Tá by mala prevziať časť úloh ľudských pracovníkov a slúžiť by mala pre postreky herbicídmi pred a po výsadbe ryže, ako aj pre jej priame siatie do ryžových polí. Tradične je to práca, ktorá sa vykonáva z hrebeňov medzi ryžovými poľami a výhodou nasadenia autonómnej lode Water Strider je aj to, že herbicíd postrekuje priamo do ryžových sadeníc.

Bezpilotná loď Water Strider je vybavená odnímateľnou nádržou pre herbicídy

Loď meria 1,6 metra na dĺžku a jej kompaktnosť je nevyhnutná práve pre navigáciu v ryžových poliach pod diaľkovým ovládaním blízkeho operátora. Vláknami vystužený trup lode je tak ľahký, že má ponor len asi 5 centimetrov vo vode. Súčasťou je striekacia jednotka, ktorá dávkuje herbicíd pomocou šírenia vzduchu, ktorý generuje vrtuľový motor. Okrem toho, že je loď vyrobená z materiálu, ktorý absorbuje nárazy počas plavby, môže sa pochváliť údajne prvou priemyselnou odnímateľnou nádržou pre herbicídy.

Bezpilotná loď Yamaha Water Strider bude k dispozícii 25. apríla za cenu 975 000 JPN (približne 8024 EUR).