Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic má batériu pre mobilné zariadenia, ktorá sa dá ohýbať či skrútiť

Panasonic má batériu pre mobilné zariadenia, ktorá sa dá ohýbať či skrútiť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila na výstave CEATEC v Japonsku svoju inováciu vo forme pružnej batérie pre mobilné zariadenia. V kombinácii s flexibilnými displejmi a 3D tlačenou elektronikou by to mohol byť technologický prielom pre výrobu ohybných smartfónov.

Batéria je ohýbateľná alebo sa môže aj skrútiť v rádiuse 25 milimetrov, s maximálnym uhlom 25 stupňov. A to viac ako 1000 krát, pričom si počas tejto doby udrží až 99 percent svojej pôvodnej kapacity. Pre dosiahnutie flexibilných vlastností je batéria navrhnutá s novo vivinutou vnptornou štruktúrou, ktorú si Panasonic patentoval. Vonkajšia laminovaná vrstva má za úlohu zabrániť úniku tepla alebo prehriatiu batérie.

Panasonic predstavil svoju novú batériu pre mobilné zariadenia, ktorá sa dá ohýbať alebo skrútiť

Vývojárov však čaká ešte veľa práce, kým sa táto technológia usadí v inteligentných telefónoch budúcnosti. V súčasnej dobe dosahuje batéria kapacitu medzi 17,5 mAh až po 60 mAh. To je v porovnaní s dnešnými 3000 mAh batériami vo smartfónoch naozaj málo. No desiatky miliampérhodín by mohli poskytnúť dosť energie pre napájanie nenáročných nositeľných zariadení, alebo by sa batérie mohli na seba navrstviť a mohli by byť súčasťou nejakého popruhu okolo ruky, ktorý by slúžil pre predĺženie výdrže batérie v mobilných zariadeniach.

Tabuľka zobrazujúca vlastnosti flexibilnej batérie od Panasonicu

Panasonic zatiaľ cieli svoje batérie pre napájanie kusov inteligentných odevov, čipových kariet alebo prístupových kariet. Zo začiatku by tieto flexibilné lítium-iónové batérie mohli byť používané tiež v zariadeniach pre Internet vecí, ktoré sú väčšinou navrhnuté tak, aby mali nízku spotrebu energie.

Po predstavení flexibilnej batérie na výstave CEATEC v Japonsku plánuje Panasonic dodávať výrobcom vzorky svojich batérií niekedy od konca októbra.