Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TinyMOS Tiny1: Hubblov teleskop do dlane

TinyMOS Tiny1: Hubblov teleskop do dlane
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotografovanie hviezd môže byť náročné, pretože si pre dobré výsledky často vyžaduje veľké a objemné zariadenia. No spoločnosť TinyMOS dúfa, že sa to zmení vďaka jej novému fotoaparátu Tiny1, ktorý je podľa nich najmenší, najinteligentnejší a najsociálnejší fotoaparát nielen pre astronómov na svete.

Už podľa názvu sa dá predpokladať, že Tiny1 nebude príliš veľký fotoaparát. Celú jeho zadnú stranu vypĺňa 4,3 palcový multi-dotykový IPS displej. Fotoaparát disponuje 3,5 mm audio vstupom a výstupom, kompasom, GPS a v hliníkovom tele sa nachádza aj trojosový gyroskop a akcelerometer. Objektívy sa k Tiny1 pripájajú prostredníctvom montážneho krúžku typu C, ktorý môže pri použití adaptéru poňať širokú škálu objektívov.

Spoločnosť TinyMOS vytvorila fotoaparát Tiny1, ktorý je zameraný na astronomickú fotografiu

Astronomický fotoaparát Tiny1 používa zozadu osvetlený snímač s rozlíšením 2,5K Ultra HD s uvádzanou 65 percentnou kvantovou účinnosťou od svojich dvojmikrónových pixelov. Výstup zo snímača sa používa na vytvorenie snímok v rozlíšení 2688 na 1520 obrazových bodov vo formátoch RAW, TIFF alebo JPEG. Tiny1 má rozlíšenie porovnateľné zhruba na úrovni bežného 4 megapixlového fotoaparátu, čo nie je veľa.

K fotoaparátu Tiny1 sa dajú pripevniť rôzne objektívy pre pozorovanie a fotenie hviezd

Oveľa pôsobivejšia funkcia fotoaparátu Tiny1 je však jeho schopnosť nakrúcania videí v rozlíšení 2688 na 1520 bodov pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu, alebo v rozlíšení 1280 na 720 bodov pri rýchlosti až 180 snímok za sekundu.

Fotoaparát beží na štvorjadrovom procesore Qualcomm Snapdragon s frekvenciou 1,8 GHz spolu so 4 GB operačnej pamäte RAM. Tiny1 ponúka hviezdnu mapu v rozšírenej realite, ktorá vedie používateľa k hviezdam a súhviezdam. Dokonca používateľovi fotoaparát poskytne ideálne natavenia pre zachytenie špecifických prvkov nočnej oblohy. Je to samozrejme aj sociálny fotoaparát, takže sa používateľ o svoje snímky či videá môže okamžite podeliť so svojimi priateľmi a rodinou.

Záber na mesiac vyfotený fotoaparátom TinyMOS Tiny1

Fotoaparát TinyMOS Tiny1 má za sebou úspešnú start-up kampaň na portáli Indiegogo, no zatiaľ nie je známa jeho maloobchodná cena a ani to, kedy by mal byť k dispozícii mimo predobjednávok z kampane. Kým 4 megapixlový obraz nepritiahne skúsených fotografov, mohol by Tiny1 zaujať ľudí, ktorí sa chcú ponoriť do sveta astronomickej fotografie bez toho, aby museli zháňať drahé vybavenie.

Fotoaparát Tiny1 dokáže nakrúcať aj videá v rozlíšeni 2688 na 1520 bodov