Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SpaceX dostala zelenú pre druhé kolo misií s ľudskou posádkou

SpaceX dostala zelenú pre druhé kolo misií s ľudskou posádkou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SpaceX získala v poradí druhý certifikát pre misie, počas ktorých vesmírna loď Crew Dragon bude slúžiť k prevozu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. NASA hovorí, že nová zmluva by mohla viesť až k šiestim letom a privedie USA späť do hry s pilotovanými vesmírnymi letmi, kedy astronauti budú môcť stráviť viac času na vedeckom výskume.

Zmluvný certifikát je štvrtý a posledný v poradí v rámci programu NASA s názvom Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap). Spoločnosť Boeing dostala dve objednávky v máji a decembri 2015 pre vesmírnu loď Starlinger a spoločnosť SpaceX získala svoju prvú zákazku v novembri 2015. Obe spoločnosti budujú a testujú svoje kozmické lode spolu s podpornými štruktúrami, ktoré sa overia a budú lietať na stanicu ISS najmenej v počte od dvoch do šiestich misií.

Spoločnosť SpaceX získala zmluvu na druhé kolo vesmírnych misií, ktoré majú za cieľ prepravovať astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS

Zatiaľ neboli stanovené, ktorá kozmická loď poletí ako prvá, ale zmluvy CCtCap sú uzatvárané dva až tri roky pred uskutočnením misie. To umožňuje spoločnostiam SpaceX a Boeing získať dostatok času pri zostavovaní ich vesmírnych plavidiel, ako aj k dokončeniu celého procesu certifikácie pre vesmírne lety.

Spoločnosť SpaceX vyrába štyri vesmírne lode Crew Dragon, dve sú určené pre kvalifikačné skúšky a dve pre letové skúšky v roku 2017. Priebehu misie na ISS bude posádka Dragonu prepravovať štyroch astronautov z NASA alebo astronautov sponzorovaných NASA, spolu s asi 100 kilogramami stlačeného nákladu. Vesmírna loď bude na stanici pôsobiť po dobu až 210tich dní ako núdzový záchranný modul.