Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lehmann uvádza modulárne drony budúcnosti pre profesionálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Francúzska spoločnosť Lehmann Aviation predstavila svoju víziu budúcnosti bezpilotných lietadiel určených pre profesionálnych používateľov. Spoločnosť im chce pomôcť návrhom svetovo prvej modulárnej konštrukcie, ktorá bude súčasťou najnovšej rady lietajúcich dronov.

V minulosti sa Lehmann zaoberal výrobou bezpilotných lietadiel alebo dronov, ktoré boli navrhnuté pre fotografovanie a mapovanie terénu, a to aj pre používateľov, ktorí majú malé skúsenosti s lietaním. Nová séria dronov L-A je určená pre celý rad úloh v teréne, ktoré využijú najmä profesionáli z oblastí od mapovania, ťažobného priemyslu, stavebníctva až po precízne poľnohospodárstvo.

Spoločnosť Lehmann Aviation predstavila modulárny dron zo série L-A

Nová séria zahŕňa základný model dronu LA500 a modely špeciálne vybavené pre použitie v poľnohospodárstve a mapovanie. Autopilot, krídla a držiak kamery je na každom modeli vymeniteľný s ohľadom na možnú inováciu technológií, ktoré sa každým rokom zlepšujú. Odnímateľné krídla sú tiež navrhnuté tak, aby sa dron ľahšie prepravoval na miesto svojho určenia.

Jadrom série dronov L-A je konštrukcia z hliníka, uhlíkových vlákien a EPP peny, ktorá obsahuje množstvo technológií navrhnutých tak, aby sa dron mohol rovno pustiť do svojej práce. Nové drony sa môžu pochváliť doletom 25 kilometrov s až 45 minútovým časom letu, či modemom pre dátové pripojenie s dlhým dosahom.

Modulárny dron zo série L-A je špeciálne navrhnutý pre profesionálne použitie

Model dronu LA500-RTK je určený pre presné mapovanie a podporuje fotoaparáty, ako je napríklad Sony a6000 s veľkým 24,3 megapixlovým APS-C snímačom. Poľnohospodársky model dronu LA500-AG je zasa vybavený multispektrálnym senzorom Sequoia od spoločnosti Parrot, ktorý monitoruje stav plodín na poliach.

Drony sa dajú vypúšťať aj priamo z rúk používateľa, dokážu autonómne pristáť a ich rozpätie krídiel je 116 centimetrov. Konce krídiel sú odnímateľné. Celý dron váži 1,25 kilogramu a je poháňaný elektrickou tlačnou vrtuľou so striedavým motorom. Cestovná rýchlosť dronu sa pohybuje v rozmedzí 20 až 80 km / h.

Modulárne drony zo série L-A sú poháňané elektrickou vrtuľou so striedavým motorom

Ceny pre základný model dronu zo série L-A sa začínajú na 3 490 EUR, model RTK pre mapovanie stojí 5 890 EUR a poľnohospodársky model AG má cenovku 7 990 EUR, pričom jeho súčasťou je aj fotografický senzor Sequioa. Kamera nie je súčasťou základného a RTK modelu dronov. Všetky modely majú jednoročnú záruku a dodávať sa začnú v poslednom štvrťroku tohto roka.

Modulárny dron zo série L-A nôže byť osadený kamerou alebo senzorom pre sledovanie stavu plodín