Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hasselblad vybavil dron DJI M600 kamerou s rozlíšením 50 megapixelov

Hasselblad vybavil dron DJI M600 kamerou s rozlíšením 50 megapixelov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Partnerstvo spoločností Hasselblad a DJI prináša prvé ovocie pre profesionálov v podobe spojenia dronu DJI M600 so kamerou Hasselblad A5D. Ide tak o vôbec prvý dron na svete, ktorý je vybavený kamerou stredného formátu, ktorá poskytuje rozlíšenie 50 megapixelov.

Kamera Hasselblad A5D sa dostala na trh v júni minulého roka. Je to kamera určená špeciálne pre letecké snímkovanie, pretože nemá žiadne vnútorné pohyblivé časti, ktoré by mohli byť ovplyvnené vibráciami bezpilotných lietadiel či dronov. K telu s 50 megapixlovým snímačom je pripojená upravená verzia objektívu Hasselblad HC 3,5 / 50 mm-II. Zaostrenie je uzamknuté na nekonečno a celá kamerová súprava je pripojená k závesu Ronin-MX.

Spoločnosti Hasselblad a DJI predstavili kombináciu dronu Matrice 600 a kamery A5D

Aby sa vôbec mohla takáto kamera udržať vo vzduchu, zvolila spoločnosť DJI svoj dron Matrice 600. Ten je vybavený šiestimi nezávislými batériami, šiestimi vrtuľami a jeho maximálne zaťaženie je 6 kilogramov. Je teda dostatočne vybavený na to, aby zvládal spoľahlivo spolupracovať s kamerou A5D a kardanovým závesom aj po dlhšiu dobu.

Kamera Hasselblad A5D poskytuje dronu DJI M600 rozlíšenie 50 megapixelov

Spolu s dronom je k dispozícii aj ovládač A3. Vo svojej základnej podobe dokáže automaticky nastaviť letové parametre dronu tak, aby zodpovedali pripojenému úžitkovému zaťaženiu. K dispozícii sú aj drahšie verzie. Verzia Pro ponúka tri GNSS jednotky a inerciálnu meraciu jednotku pre presnejšie polohovanie, ktorá umožňuje operátorom snímať zábery s milimetrovou presnosťou.

Snímky sú vysielané do sprievodnej aplikácie DJI GO, ktorá slúži tiež ako diaľkový ovládač pre kameru na drone. Prenosový systém LightBridge 2 dokáže pritom prenášať dáta až do vzdialenosti 5 kilometrov.

Kamera stredného formátu Hasselblad A5D je k dronu DJI M600 pripojená prostredníctvom kardanového závesu Ronin-MX

Ceny za tento balíček dronu DJI Matrice 600 s kamerou Hasselblad A5D zatiaľ neboli oznámení, ale určite sa nebude jednať o lacnú záležitosť. Samotný dron DJI M600 totiž stojí 6000 dolárov a kamera Hasselblad A5D tiež nepochádza z lacného kraja, jej cenovka miery do výšin 14 500 dolárov. Ak sa k tomu ešte pridá záves Ronin-MX za 1600 dolárov, vznikne kombinácia, ktorá určite nebude dostupná pre všetkých nadšencov nakrúcania s dronmi.

Dron DJI Matrice 600 s kamerou stredného formátu Hasselblad A5D je určený pre profesionálov