Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stolná lampa DiMO vám umožní stláčať svetlo ako kvapalinu

Stolná lampa DiMO vám umožní stláčať svetlo ako kvapalinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová stolná lampa DiMO môže na prvý pohľad pripomínať lis na kávu, no jej tvorcovia sa pri jej návrhu údajne inšpirovali injekčnou striekačkou. Lampa má na svojej hornej strane piest, ktorého stláčaním môže používateľ svetlo zapnúť alebo vypnúť.

Celý koncept je pomerne jednoduchý. Lampa DiMO sa skladá z plastovej rúrky, ktorá je vložená medzi dva disky vyrobené z bukového dreva. V strede horného disku je vložený piest. Ak používateľ stláča piest smerom nadol, stláča sa s ním aj svetlo, ktoré sa nakoniec vypne, keď sa piest dostane do dolnej časti lampy. Opačný proces vyťahuje svetlo späť a postupne vypĺňa plastovú rúrku, až do svojej maximálnej výšky.

Stolná lampa DiMO narába so svetlom, akoby to bola kvapalina

Piest je pritom navrhnutý tak, aby cez neho neunikalo žiadne svetlo. To vytvára zaujímavý efekt hry so svetlom, ktoré pôsobí akoby bolo tekuté. Stláčanie svetla pritom nemení intenzitu LED diód zapustených v spodnom disku, ale umožní kontrolovať výšku svetla a spôsob, akým sa svetlené lúče šíria okolo lampy.

Lampa DiMO sa zapína a vypína prostredníctvom piestu umiestneného na jej vrchole

K dispozícii sú dva typy štýlov stláčania. Prvý s názvom Classic umožňuje stláčanie piestu jednoduchým pohybom nahor a nadol, pri druhom štýle DiMO Plus sa piest správa ako vývrtka. Rukoväť piestu je prispôsobiteľná a môže byť prevedená buď v jednoduchom laku alebo v ďalších troch farebných variantoch, v červenej, bielej alebo žltej farbe.

Piest na lampe DiMO sa môže stláčať jednoducho potiahnutím hore a dole, alebo sa krúti ako vývrtka

Stolná lampa DiMO je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu v sume 47 libier v prevedení DiMO Classic. Model DiMO Plus je za cenu 75 libier. Ak bude kampaň úspešná a všetko pôjde podľa plánu, prvé kusy by mali byť zasielané podporovateľom kampane v priebehu februára 2017.

Stláčaním piestu na lampe DiMO sa dá docieliť zaujímavých svetelných efektov