Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trepotajúci sa plast by mohol výrazne zlepšiť získavanie solárnej energie

Trepotajúci sa plast by mohol výrazne zlepšiť získavanie solárnej energie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Solárne panely by si dokázali udržať špičkovú výkonnosť, ak by dokázali bez použitia elektriny samé zo seba otriasť prach, ktorý sa na nich usadzuje. Táto technológia môže byť už čoskoro realitou, pretože vedcom sa podaril vytvoriť tenký polymérový film, ktorý dokáže kmitať pri vystavení slnečnému svetlu.

Vedci z Technologickej univerzity Eindhoven v spolupráci s univerzitou Humboldt v Berlíne vyvinuli mäkký elastický plast, ktorý by sa mohol v budúcnosti použiť ako povlak na fotovoltické panely v prašnom prostredí, ako sú púšte. Nový materiál obsahuje molekuly citlivé na svetlo, známe ako azofarbivá. Tie sú zrejme tajomstvom úspechu technológie, hoci proces nie je úplne objasnený.

Vedci vyvinuli tenký polymérový materiál, ktorý sa vplyvom molekúl azofarbív dokáže pod svetlom ohýbať a naťahovať

Molekuly citlivé na svetlo sa ohýbajú a naťahujú pod vplyvom viditeľného svetla. Vzhľadom na to, že tieto molekuly sú viazané v rámci polymérovej siete kryštálu, v materiáli oscilujú a sú akoby stiesnené. Samozrejme je za tým ešte viac, ale všetky aspekty vedci ešte len skúmajú. No už teraz sú výsledku nového materiálu sľubné a pri jeho použití ako tenkého polymérového filmu by sa dala vyriešiť otázka čistenia solárnych panelov bez použitia elektriny.

Nový materiál sa pod slnečným svetlom ohýba a mohol by slúžiť pre čistenie solárnych panelov

Kým podobné projekty v minulosti vytvárali materiály, ktoré sa tiež pohybujú v odozve na svetlo, museli byť vo všeobecnosti vystavené vysoko intenzívnemu ultrafialovému svetlu. Naproti tomu nový materiál na to, aby sa dal do pohybu nepotrebuje nič iné, ako surové prirodzené svetlo.

Vlastnosti nového materiálu, ktorý sa dokáže pod slnečným svetlom sám ohýbať, nie sú ešte úplne známe