Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Potápačská kamera Octospot s automatickým vyvažovaním bielej farby

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Akčné kamery GoPro vo svojom vodotesnom puzdre môžu poslúžiť pre nakrúcanie pekných záberov pod hladinou vody, no pri hlbšom potápaní tieto zábery už nemusia vyzerať dobre. Dánski vývojári však vytvorili kameru Octospot Dive Camera, ktorá disponuje automatickým vyvážením bielej farby, ktoré je riadené tlakom, takže zábery nevyzerajú modrejšie, čím hlbšie sa potápate.

Kamera Octospot má maximálne rozlíšenie 4K pri 30 snímkach za sekundu, ale dokáže vytvárať aj statické fotografie s rozlíšením 12 megapixelov. Penou izolovaná batéria by mala pritom ponúknuť dostatok energie pre až 2 hodiny nakrúcania záberov pod hladinou vody. Odolné hliníkové telo je vodotesné a nemusí byť uložené v puzdre. Kamera vydrží potápanie až do hĺbky 200 metrov, čo je podstatný rozdiel oproti akčnej kamere GoPro Hero 4, ktorá sa v štandardnom puzdre môže ponoriť do hĺbky 40 metrov alebo po vložení do potápačského puzdra až do hĺbky 60 metrov.

Kamera Octospot Dive Camera je určená pre nakrúcanie záberov pod vodnou hladinou až do hĺbky 200 metrov

Navyše je kamera Octospot navrhnutá tak, aby ju mohli ovládať používatelia, ktorí majú na sebe neoprénové ochranné rukavice. Režimy fotografovania sa vyberajú krúžkovým ovládačom na zadnej strane kamery a nahrávanie videa sa aktivuje jednoduchým prepnutím magnetického ovládacieho spínača. Kamera pritom zavibruje pre potvrdenie aktivácie nahrávania. Hoci kamera nemá hľadáčik, malý OLED displej na zadnej strane zobrazí informácie, napríklad o zvolenom režime, hĺbke a stave batérie.

Kamera Octospot Dive Camera napriek svojim malým rozmerom zvláda nakrúcať video v rozlíšení 4K

Medzi ďalšie vlastnosti kamery patrí elektronická stabilizácia obrazu, korekcia skreslenia objektívu a najzaujímavejšia funkcia je hĺbkové citlivé vyváženie bielej farby, ktoré funguje automaticky za použitia tlakového senzoru. Technológia určí hĺbku, v ktorej sa kamera nachádza a potom kompenzuje množstvo viditeľného svetelného spektra. Kamera sa dá namontovať na potápačskú masku a cez obraz si je možné nastaviť zobrazenie dát ako je hĺbka, dĺžka či teplota.

Prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android si používateľ môže bezdrôtovo upraviť nastavenia, ako je rozlíšenie videa, a taktiež umožňuje prezeranie, upravovanie a zasielanie nakrútených záberov.

Kamera Octospot je vybavená automatickým vyvažovaním bielej farby pomocou tlakového senzora

Octospot Dive Camera je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za finančnú podporu v hodnote 349 dolárov, pričom odhadovaná maloobchodná cena bude 599 dolárov. Ak bude kampaň úspešná a všetko pôjde tak ako má, výrobca by mal prvé kusy kamier Octospot zasielať podporovateľom kampane v januári 2017.

Potápačská kamera Octospot je navrhnutá tak, aby sa dala pohodlne ovládať aj v neoprénových rukaviciach