Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Preverili sme rýchlosť zrkadlovky CANON EOS 80D na SLOVAKIA RINGU

Autor:
Vladislav Berkovič
Zverejnené:
28. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová zrkadlovka z dielne Canon s označením EOS 80D je na rýchlosť výborne pripravená. A kde inde by sa dalo o tom lepšie presvedčiť, ak nie pri fotení rýchlych automobilových pretekov. Tie na okruhu Slovakia Ring usporiadal výrobca pneumatík Hankook, a tak sme si mohli v praxi vyskúšať ako pomerne nový Japonec reaguje na rýchly pohyb.

Fotiť autá v pohybe nie je naozaj jednoduché. Aj skúsenejší fotograf sa musí s takouto výzvou popasovať. Pre Martina Trenklera, oficiálneho fotografa seriálu F1, je to však už rutina, a tak sa rozhodol svoje posolstvo v tomto smere posunúť aj ďalej. Redakcia Techpedia.SK preto prijala pozvanie na jeho workshop a ešte pred testovaním EOS 80D som si oživil teoretické znalosti z tejto oblasti.

Fotoaparát Canon EOS 80D poteší aj športových fotografov

No a potom to prišlo. Presun priamo na okruh. Z miest, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre profesionálnych fotografov sme mali možnosť overiť schopnosti testovanej zrkadlovky. Ide o model 80D, určený najmä fotografickým nadšencom.

Preverili sme rýchlosť zrkadlovky CANON EOS 80D na SLOVAKIA RINGU

Najväčšiu zmenu v tomto fotoaparáte zaznamenal systém zaostrovania. Má 45 bodov, všetky krížového typu, pre pohotovejšie zachytenie dynamickej scény. Nový 24,2 Mpx APS-C snímač nám dáva veľa priestoru pre detail a aj rezervu pri orezávaní fotografií. Ku kvalitnej expozícii citeľne prispel nový merací snímač RGB+IR, ktorý zachytáva viditeľné a infračervené spektrum svetla.

Takto si hravo poradí so správnym meraním expozície prakticky v akýchkoľvek svetelných podmienkach. Sériové snímanie 7 snímok za sekundu len podčiarkuje určenie tejto zrkadlovky pre fotografovanie dynamických a rýchlo sa meniacich scén.

Preverili sme rýchlosť zrkadlovky CANON EOS 80D na SLOVAKIA RINGU

S nasadeným objektívom EF 100-400mm triedy „L“, určeným práve na fotenie športov a prírody, bol tento fotografický deň skutočne nezabudnuteľným zážitkom. Po chvíľke tréningu sa na snímkach začali objavovať správne exponované a pekne zaostrené závodné monoposty. Skúšali sme rôzne dĺžky expozície, a tak pri správne zvolenej metóde zaostrovania nám vychádzali veľmi zaujímavé a takmer vždy ostré zábery.

Preverili sme rýchlosť zrkadlovky CANON EOS 80D na SLOVAKIA RINGU

Môžeme teda povedať, že Canon EOS 80D je dobre vybavená zrkadlovka so zabudovaným zaostrovacím systémom, ktorý patrí do profesionálnej triedy. Pracuje výborne aj pri slabom osvetlení, farebný výstup je veľmi prirodzený a šum do ISO 1600 je takmer neviditeľný, k čomu výrazne prispieva aj najnovší obrazový procesor DIGIC 6.

Novinkou je tiež univerzálny objektív EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM s prídavným pohonom PZ-E1 na plynulé ovládanie zoomu, čo sa využije najmä pri natáčaní videa. Týmto vybavením urobil Canon veľký krok vpred pri využívaní jednookých zrkadloviek ako prístrojov na natáčanie videozáznamov profesionálnej kvality s kontinuálnym zaostrovaním a praktickým ovládaním. Možno práve 80D, v kombinácii s objektívom s plynulým ovládaním zoomu, urobí revolučný prelom v pohľade spotrebiteľov na používanie zrkadlovky ako zariadenia pre videozáznam.

Ďalšie informácie k zrkadlovke Canon EOS 80D nájdete aj vo video podobe!

Preverili sme rýchlosť zrkadlovky CANON EOS 80D na SLOVAKIA RINGU