Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prečo môže mať degustácia vína terapeutické účinky?

Prečo môže mať degustácia vína terapeutické účinky?
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
18. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že mozog pomocou zrakových vnenom ovplyvňuje chuť a čuch? Túto „technológiu“ ľudského tela sa rozhodli využiť v Malokarpatskom múzeu v Pezinku. Návštevníkom tak prinášajú netradičnú degustáciu vína pri striedaní farieb svetla, alebo dokonca v úplnej tme. Málokto však tuší ako pritom dokáže takéto niečo ovplyvniť práve chuť vína. Degustácia tak dostáva úplne nový rozmer, ktorého výsledok prekvapí každého.

Víno sa stáva už aj na Slovensku čoraz väčším fenoménom. Vinárskych akcií pribúda a ľudia sa o zlatý mok zaujímajú stále vo väčšej miere. Rovnako zaujímavá je však aj jeho história. Objaviť ju možno v priamom centre Pezinka v Malokarpatskom múzeu.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino

V centre vinárstva v Pezinku sa však okrem toho rozhodli ukázať fanúšikom tohto nápoja jedno zaujímavé spojenie. Degustácia vína s rôznymi farbami svetla. Malokarpatské múzeum v Pezinku sa rozhodlo využiť známu skutočnosť, že farby svetla ovplyvňujú ľudský mozog. Pokiaľ si to človek nevyskúša na vlastnej koži zrejme neuverí tomu, že víno s vyváženým zvyškovým cukrom a kyselinkami môže zrazu pri zmene svetla pôsobiť nevyvážene. Celú hru svetla sa rozhodol riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku, Martin Hrubala, umocniť aj silou hudby, ktorá degustáciou sprevádza. V pivničných priestoroch vinohradníckeho domu zo 17. storočia v centre Pezinka tak návštevníci degustácie zažívajú malé a zároveň veľké prekvapenia.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino, MArtin Hrubala

Farba a hudba sú neuveriteľne silné emočné faktory. Váš mozog funguje ako filter a pri rôznych druhoch farieb a hudby niektoré chute a intenzitu vône vína zvýrazňuje a iné naopak potláča. Napr. pri klavírnej hudbe a červenej farbe vám bude to isté víno chutiť preukázateľne sladšie ako pri zelenom osvetlení a dramatickej hudbe, tvrdí pán Hrubala.

Návštevníci takejto degustácie jeho slová potvrdili. Pri zmene náladového osvetlenia na zelené začali zrazu v chuti vína cítiť výraznejšie kyselinky, ktoré tam pri bežnom osvetlení predtým nenašli. Zároveň sa však zhodli na tom, že pri červenom svetle sa víno prezentovalo zvýšenou sladkou chuťou.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino, MArtin Hrubala

Za všetkým je to, že farba svetla ovplyvňuje mozog a ten potom aj naše chuťové vnemy. Je to mimoriadne zaujímavý zážitkové zistenie, ktoré ale potvrdia len tí, čo si to vyskúšali.

Autor slovenskej myšlienky zavedenia „farebnej degustácie“ v Malokarpatskom múzeu v Pezinku, riaditeľ Martin Hrubala, sa však rozhodol posunúť zážitok z ochutnávky ešte do ďalšej úrovne. K striedaniu farieb totiž pridal aj chutnanie vína v absolútnej tme. Práve pri odbúraní zrakového vnemu sa začnú zrazu v človeku posilňovať iné zmysly. Áno, chuť je nepochybne ovplyvnená aj inými zmyslami. Priamo s ňou je spojený čuch a zrak. Podľa pána Hrubalu však zrak vnímanie chutí skresľuje. A ľuďom sa to snaží ukázať priamo na degustáciách, z ktorých väčšinu aj sám vedie.

Práve po tme prichádza oveľa viac čuchových podnetov a chuťových podnetov, ako keď je mozog zamestnaný aj vyhodnocovaním podnetov zo zraku. Ľudia sa dokážu viac koncentrovať na iné zmysly a víno si tak lepšie vychutnajú. Aromatický a chuťový zážitok z degustovaného vína sa tak znásobuje.

Riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku verí, že takáto degustácia má úplne iný rozmer a dokonca snáď aj terapeutické účinky. S jeho nadšením pre túto myšlienku dlho neotáľal.

Neprofesionálne vychutnávanie vína by malo byť aj o emócii. A tma je veľmi pôsobivý a silný emočný faktor, ktorý má vplyv na vaše vnímanie vôní a chutí. Pridanou hodnotou je aj fakt, že ak nevidíte, čo máte naliate v pohári, tak odstraňujete predsudky. Pri našich návštevníkoch sa pri zhasnutí svetla spočiatku prejavuje pocit stiesnenosti a neistoty, potom sa upraví na pocity uvoľnenosti a relaxu,“ vysvetľuje riaditeľ Martin Hrubala

Jeho slová potvrdili aj návštevníci degustácie a napokon, veď veď liečivú silu tmy a farebného svetla už dlhé tisícročia využívajú aj Japonci, Indovia či Tibeťania. A možno si takéto „farebné degustácie“ obľúbia na prezentáciu svojich vín aj niektorí vinári, ktorý sa budú snažiť zachrániť povesť svojho vína práve niektorou z farieb svetla J

V každom prípade však oba druhy degustácií prinášajú nový zážitok a zároveň aj zaujímavý spôsob relaxácie a zábavy. Ak sa teda rozhodnote niečo podobné vyskúšať, stačí si nájť čas a vopred sa v múzeu na takýto zážitok objednať. Podmienkou je skupina minimálne 10 ľudí.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino, MArtin Hrubala

Malokarpatské múzeum v Pezinku sa popri špeciálnych moderných degustáciách môže pochváliť aj ďalšími inováciami, ktoré sú pre jeho návštevníkov pripravené.

Najväčšiu zbierku vinohradníckych lisov v Európe ako aj ďalšie exponáty si môžu ľudia prezrieť aj s automatickým audio sprievodcom.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino, MArtin Hrubala

K dispozícii je tiež interaktívna časť, pri ktorej sa návštevník zapája do prehliadky. Tak napríklad cez aromatický obsah niekoľkých hlinených nádob ovoniava a háda vône, ktoré sa môžu objaviť vo víne.

Malokarpatske muzem, Pezinok, vinárstvo, vinohradnictvo, vino, MArtin Hrubala

Rovnako si môže sám vyskúšať aj zátkovanie fliaš, simulátor „opitosti“ ale zároveň sa na dotykovom monitore dozvedieť via o nástrojoch a sposoboch spracovania hrozna a vína.