Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotoaparáty Nikon D5 a D500 s neuveriteľne veľkým rozsahom ISO

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite všetci nadšenci foto a video technológií s napätím očakávali, čo sa na tohtoročnom CESe objaví, a veruže sa objavilo. Tak napríklad japonský Nikon predstavil svoju novú vlajkovú loď. A o tom, čo všetko si prináša sa dozviete práve v našom článku.

Kde inde ako na veľtrhu CES 2016 by mohol Nikon predstaviť dlho očakávaný DSLR fotoaparát D5, ktorý sa stáva novou vlajkovou loďou spoločnosti. Fotoaparát zameraný na profesionálov je vybavený úplne novo navrhnutým, 35 milimetrovým, 20,8 megapixlovým Full frame FX CMOS snímačom, ktorému dodáva silu nový obrazový procesor EXPEED 5.

Fotoaparát dokáže pokryť rozsah ISO v štandardnej citlivosti až do hodnoty 102 400, s možnosťou rozšírenia pomocou Hi 5, čo je neuveriteľný ekvivalent ISO v hodnote až 3 280 000.

Nová D5ťka sa tiež môže pochváliť 153 bodovým systémom automatického ostrenia, z ktorých je 99 bodov krížového typu. Dokáže odfotiť 12 snímok za sekundu v 12 bitovom formáte RAW, pričom ich nepretržite môže zosnímať až 200. No a samozrejme nechýba ani schopnosť nakrúcať video v rozlíšení 4K.

Japonský Nikon však uviedol aj ďalší zaujímavý fotoaparát, s označením D500. Jeho výkon sa približuje k vlajkovej lodi D5, no ukrytý je v o niečo kompaktnejšom a ľahšom tele. DSLR fotoaparát D500 má 20,9 megapixelový APS-C snímač, ktorý spolupracuje s rovnakým obrazovým procesorom EXPEED 5, akým je vybavená aj D5ťka.

S menším rozmerom snímaču prichádza aj nižší rozsah citlivosti ISO, ktorá je v tomto prípade do hodnoty 51 200, ale je taktiež rozšíriteľná až na ekvivalent v hodnote 1 640 000, v móde Hi 5. Fotoaparát odfotí kontinuálne za sebou až 200 snímok, v rýchlosti 10 snímok za sekundu, v 14 bitovom RAW formáte.

Autofokus systém má 153 bodov ostrenia, z ktorých je tiež 99 krížového typu. A rovnako si aj D500vka veľmi dobre rozumie so 4K videom, čím teda oba fotoaparáty veľmi potešili aj filmárov. Navyše ich HDMI výstup je nekomprimovaný a tak sa dá čistý obraz zaznamenať aj na externý rekordér.

No a Nikon aj do tretice. Japonský producent sa totiž rozhodol vstúpiť aj do oblasti obľúbených akčných kamier, a tak predstavil svoju prvú akčnú 4K kameru s názvom KeyMission 360. Tá je navrhnutá do drsných podmienok a ako jej názov napovedá, dokáže snímať akčné videá v zábere 360 stupňov okolo seba.