Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prírodné farbivo môže pomôcť v boji proti rakovine kože!

Prírodné farbivo môže pomôcť v boji proti rakovine kože!
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Semená anátového stromu (Annatto alebo Achiote) pochádzajúce z Latinskej Ameriky používali Mayovia ako farbu na telo. Dnes sa používajú ako oranžové potravinárske farbivo napríklad v čedar syroch. Vedci však zistili, že zlúčenina v prírodnej prísade anáta zabraňuje tvorbe nádorových buniek u myší vystaveným UV žiareniu.

Extrahované semená anáta sa používajú ako prídavná látka v potravinárstve do syrov, masiel a margarínov. Vedci z arizonskej farmaceutickej univerzity prišli na to, že tiež môžu zohrať úlohu v boji proti rakovine kože.

Zlúčenina anáta nazývaná bixín bola pri skúmaní jej protirakovinovej vlastnosti použitá počas experimentov na laboratórnych myšiach. Jedna skupina myší bola nainjektovaná bixínom, zatiaľ čo druhá nie. Obe skupiny boli vystavené UV žiareniu, pričom tá s bixínom vykazovala oveľa menšie poškodzovanie kože.

vedci, veda, výskum, univerzita, Arizone College of Pharmacy, rakovina, rakovina kože, anáto, semená, farbivo, prírodné farbivo, Annatto, Achiote, bixín, zlúčenina, prísada, UV žiarenie, rakovinové bunky, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, prvé dojmy, recenzie

Podľa vedcov zlúčenina pracuje tak, že prinúti bunky produkovať ochranné antioxidanty a faktory pre regeneráciu, čím sa vlastne zabráni vytváraniu kožných rakovinových buniek.

Tím sa teraz snaží preskúmať, či zlúčenina bude mať rovnaký účinok aj u ľudí. Keďže je anáto schválené od FDA (Food and Drud Administration) ako bezpečná potravinárska prídavná látka, môžu sa vedci pokojne sústrediť na vypracovanie klinických štúdií.

vedci, veda, výskum, univerzita, Arizone College of Pharmacy, rakovina, rakovina kože, anáto, semená, farbivo, prírodné farbivo, Annatto, Achiote, bixín, zlúčenina, prísada, UV žiarenie, rakovinové bunky, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, prvé dojmy, recenzie