Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CES 2016: LG vystavuje obrí, 98 palcový televízor s rozlíšením 8K

CES 2016: LG vystavuje obrí, 98 palcový televízor s rozlíšením 8K
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

UH9800, tak to je označenie televízora s veľkosťou uhlopriečky 98 palcov od spoločnosti LG, ktorý okrem veľkosti zaujal najmä „Super UHD“ rozlíšením displeja, ktoré je 8K. Set obsahuje aj pohyblivé reproduktory, ktoré podľa výrobcu pridávajú vizuálnemu zážitku aj ten zvukový.

Tento televízor sa určite radí k najväčším 8K displejom, aké kedy kto vyrobil a momentálne slúži asi len na demonštráciu možností technológií, ako na praktické využitie. V našich obývačkách sa ešte ani poriadne neusadili 4K televízory, takže tie 8K v dohľadnej dobe asi tak ľahko neuvidíme.

Hoci pri tomto televízore nebola uvedená cena, dá sa predpokladať, že by sa mohla pohybovať okolo 100 000 Eur a viac, čo je naozaj astronomická čiastka za televízor. Prínosom je však posun v technológiách, ktoré nútia výrobcov obrazových a záznamových zariadení vyvíjať prostriedky pre nahrávanie a prehrávanie 8K videí.

CES 2016, LG, televízor, 8K, Super UHD, technológie, novinky, inovácie ,technologické novinky

Cez proces takzvaného downsamplingu, alebo prevzorkovania môžu tvorcovia 8K videí ich zmenšiť na verziu pre rozlíšenie 4K, čo prináša ostrejší obraz, ako môžu súčasné štandardné 4K kamery vyprodukovať. Keďže sa vo svete stáva 4K pomaličky normou, budeme určite vidieť stále viac nových zariadení, ako je 8K televízor LG UH9800, ktoré posúvajú hranice obrazových štandardov.