Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Už dnes je možný prenos plného 8K video signálu cez jediný kábel

Už dnes je možný prenos  plného 8K video signálu cez jediný kábel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic počas veľtrhu CES 2016 oznámila, že vyvinula jednokáblové riešenie s konektorom, ktoré umožňuje prenos nekomprimovaného video signálu v plnom 8K rozlíšení. V súčasnosti sa prenášal 8K signál od zdroja do displeja a iných zariadení prostredníctvom štyroch HDMI káblov, kedy kombináciou prenosu s pomocou obrazového procesoru vznikalo 8K rozlíšenie.

Nový 8K konektor od Panasonicu používa plastovú technológiu optického vlákna, vďaka čomu môže dosiahnuť prenos nekomprimovaného 8K videa pomocou jediného kábla. Technológia dosahuje presného zladenia a vyrovnania optických osí tak, že využíva špeciálneho prepojenia a konektoru na báze „guľôčkového pera“ vyvinutého v spolupráci so spoločnosťou KAI Photonics Co., Ltd. z japonskej univerzity Keio.

Panasonic, kábel, optické vlákno, 8K, video signál, signál, prenos, KAI Photonics, Keio, univerzita, vývoj, CES 2016, B2B, nekomprimované video, optická os, širokopásmový signál, šírka pásma, pásmo, technológie, novinky, inovácie, veda, vývoj, technologické novinky

Vďaka tomu sa podarilo Panasonicu vytvoriť viac úrovní modulácií širokopásmových signálov, pričom šírka pásma prenosu dosahuje 100 Gbps v jedinom kábli. Panasonic predvída, že nový 8K kábel s konektorom si nájde svoje využitie v B2B segmente, a preto si aj kladie za cieľ, aby sa tento inovatívny spojovací kábel stal c budúcnosti štandardom.