Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ESA spustí stránku venovanú záberom zo sondy Rosetta

ESA spustí stránku venovanú záberom zo sondy Rosetta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), zodpovedných za prevádzku prístroja OSIRIS, ktorý sa nachádza na palube sondy Rosetta, začal budovať špeciálnu internetovú stránku. Tá poskytne verejnosti prístup k záberom získaným zo sondy, ktoré zachytávajú kométu 67P / Churyumov-Gerasimenko (ďalej len 67P).

Sonda Rosetta dokončila časť svojho poslania. Ako povrchová aktivita ustupuje, sonda sa dostáva bližšie ku kométe a poskytuje podrobnejší pohľad zo svojich úzkych alebo širokouhlých zobrazovacích kamier. Sonda pritom vyslala modul Philae na povrch kométy 67P už v septembri 2016.

V súčasnej dobe Rosetta obieha kométu v bezpečnom pásme okolo 100 km a zasiela snímky približne v rovnakej kvalite, ako keď sa prvýkrát priblížila k obežnej dráhe kométy 67P s modulom Philae v auguste 2014.

Nová internetová stránka bude poskytovať bezprecedentný prístup k záberom z kométy, ale úroveň kvality hĺbkovej analýzy obrazov nebude taká, ako ESA zverejnila vo svojej tlačovej správe. Iba základné metadáta budú poskytované pri každom snímku, vrátane polohy sondy k Slnku a ku kométe 67P, dátum, čas a rozlíšenie, v ktorom bol snímok zachytený.

ESA, Rosetta, sonda, modul, Philae, 67P, 67P / Churyumov-Gerasimenko, kométa, snímky, obrázky, OSIRIS, JPG, stránka, internetová stránka, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky, vesmír

Tím OSIRIS hovorí, že snímky budú zverejnené vždy, keď to bude možné, pričom ich frekvencia by mala byť od jedného snímku za deň po jeden snímok za týždeň. Je to spôsobené prioritou poslania sondy a počtom snímok, ktoré je možné v tej dobe prenášať na Zem.

Snímky po posúdení tímu OSIRIS budú nahraté vo formáte JPG. Množstvo snímok získaných od 20. júna 2014 do 16. septembra 2014 sa momentálne spracovávajú a mali by byť na tejto stránke zverejnené začiatkom budúceho týždňa.