Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Superpočítač Watson pomáha aj v zdravotníctve

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ubehlo už zopár rokov odkedy superpočítač Watson porazil v zábavnej vedomostnej súťaži Jeopardy všetkých svojich ľudských protivníkov. Odvtedy prešiel množstvom vylepšení a jeho vývojárom sa podarilo rapídne zmenšiť aj jeho rozmery, pričom výkon tohto systému narástol o neuveriteľných 2400 percent. Dnes už využíva aj technológiu vzdialeného cloudového úložiska a svoj výkon poskytuje viacerým odvetviam.

Superpočítač Watson je obdivuhodný najmä vo využívaní prevratnej analytickej technológie. Vďaka nej dokáže potom vytárať hypotézy založené na dôkazoch, ktoré súvisia s uloženou databázou údajov. Získané informácie spracováva a vyhodnocuje podobným spôsobom, akým rozmýšľajú ľudia. Využitý bol vďaka tomu už vo viacerých oblastiach. A svoje schopnosti a výpočtovú kapacitu venoval aj zdravotníctvu.

„Watson strávil niekoľko rokov v zdravotníctve robením úžasných vecí. Pomáhal farmaceutickým spoločnostiam a univerzitám vyvíjať nové lieky. Spolupracoval s lekármi, od ktorých sa učil o ľudskom tele a zdraví. Neskôr im pomáhal s radami, ako postupovať pri liečbe,“ hovorí pán John Kelly, Viceprezident IBM.

Nový systém s označením Watson Health Cloud je navrhnutý pre analýzu genotypu a medicínskych údajov, tak aby mohol pomôcť onkológom s liečbou založenou na DNA, pri pacientoch s rakovinou mozgu.

„Cieľom je mať otvorenú inovatívnu platformu. Organizácie budú môcť využívať jej vlastnosti, schopnosť analýzy zozbieraných dát a generovania výsledkov pre zabezpečenie lepšej starostlivosti o pacienta,“ hovorí pán Shahram Ebadollahy, Watson Health Inovation, IBM.

Rastúci počet rôznych fitnes náramkov a inteligentných hodiniek, s meraním telesných aktivít, generuje množstvo údajov o zdraví jednotlivca. Tento fakt si dobre uvedomujú aj vývojári systému Watson.

„Rozšírime túto vlastnosť do nášho Watson Health Cloudu. Budeme mať novú analytickú platformu, ktorá mu pomôže s výsledkami a prinesie mu výkon pre výskum a analýzu dát. To nám umožní vytvoriť nové riešenia pre privátny sektor,“ hovorí pán Mike Rhodin, Watson Group, IBM.

Aj vaše zdravotné údaje z nositeľných zariadení tak môžu pomôcť pri liečbe. A to nielen vám, ale i druhým. Bude to však bezpečné z pohľadu ochrany údajov?

„Pre zabezpečenie súkromia jednotlivca sa budeme venovať len získaným údajom, bez dôležitosti potreby identity. Budeme môcť využiť bezpečnú masívnu Cloudovú technológiu a hĺbkovú analýzu zo systému Watson, z ktorej získané výsledky dodáme priamo zdravotníckym organizáciám, doktorom, sestrám, aby im pomohli pri ich rozhodnutiach.“

Technológia na základe učenia sa a spracovania získaných poznatkov superpočítača Watson môže v budúcnosti priniesť zlepšenie a celkovú transformáciu zdravotnej starostlivosti a vzhľadom na univerzálnosť riešenia sa môžeme určite tešiť aj na iné vedecké využitie tohto systému.