Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úspešný let 10 motorového elektrického lietadla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z NASA zostrojili elektrické bezpilotné lietadlo s desiatimi motormi, ktoré štartuje a pristáva vo vertikálnom smere ako helikoptéra a vo vzduchu letí ako lietadlo. Nesie pomenovanie Greased Lighting, v skratke GL-10. Bezpilotný prototyp má za sebou úspešný vertikálny štart a prechod do horizontálneho letu. Testy prebehli vo Fort A.P. Hill blízko výskumného centra Langley v Hamptone, štát Virgínia.

Hybridné elektrické lietadlo GL-10 nevyužíva naklápanie motorov, ako je tu u podobných UAV s vertikálnym štartom, ale v jeho prípade sa naklápajú celé krídla. NASA dúfa, že náklon krídiel je lepším riešením pre stroj s toľkými motormi. Kompozitná konštrukcia GL-10 je momentálne navrhnutá so štyrmi motormi na každom krídle spolu s dvomi motormi na chvostovej časti.

GL-10, NASA, bezpilotné elektrické lietadlo, lietadlo, UAV, test, technológie

Všetky motory sú poháňané dvomi 6kW dieselovými motormi, ktoré dobíjajú lítium-iónové batérie lietadla. GL-10 má rozpätie krídiel 6,1 metra, váži 24,9 kilogramu a jeho vzletová hmotnosť je 28,1 kilogramu.

Lietadlo vďaka kombinovanému systému pohonu vydrží vo vzduchu v horizontálnom lete až 24 hodín. Vývojári predpokladajú jeho využitie pri doručovaní malých zásielok, leteckom dozore pre poľnohospodárstvo, mapovaní terénu či iné formy prieskumu. Oveľa väčšia verzia lietadla by mohla v budúcnosti prepravovať jedného až štyroch pasažierov.

GL-10, NASA, bezpilotné elektrické lietadlo, lietadlo, UAV, test, technológie

Letové skúšky úspešne dokázali plynulý prechod medzi vznášaním a konvenčným letom lietadla. Po piatich vykonaných testoch sa teraz vývojári zamerajú na preukázanie, že ich prototyp je až štvornásobne aerodynamicky účinnejší ako pri vznášaní sa helikoptéry.

GL-10, NASA, bezpilotné elektrické lietadlo, lietadlo, UAV, test, technológie