Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei: Nové smartfóny P8 a P8 Max

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vlajkové lode výrobcov mobilných telefónov potrebujú pri svojom príchode na svet určite samostatný priestor pre predstavenie. Aj preto si čínsky Huawei nechal uvedenie svojho najvyššieho modelu P8 na inú príležitosť ako na výstavu MWC v Barcelone. A príležitosť sa objavila v polovici apríla priamo v Londýne, kde nemohol chýbať ani Svet technológií.

V londýnskom BillingsGate, priamo pri rieke Temža, všetko ožilo novinárskym ruchom. Za všetkým bola nová P8 a k nej aj P8 max. Najvyššie modely smartfónov veľkého hráča Huawei. Samotná P8 už na prvý pohľad zaujme svojím štíhlym a elegantným jednoliatym dizajnom. Ten je dnes pre väčšinu používateľov mimoriadne dôležitý a tak sa s ním výrobca pohral. Rovnako však aj s výbavou, ktorá sa do novinky dostala.

„Toto je P8, ktorým chceme používateľom priniesť úplne novú skúsenosť. V prvom rade s vylepšeným fotoaparátom a množstvom nastavení, s jasným Full HD displejom a s novými zaujímavými funkciami,“ predstavuje smartfón pán Yanming Wang, prezident CEE and Nordic regional BU, Huawei.

Práve nadšenci fotenia využijú 13 megapixelový fotoaparát, ktorý podľa výrobcu funguje podobne ako známe DSLR fotoaparáty. Pri fotení tiež aktivuje redukciu šumu a inteligentne rozlišuje prostredie s vysokým kontrastom osvetlenia. No to nie je všetko.

„Prvýkrát predstavujeme novú senzorovú technológiu pod názvom RGBw, ktorá dokáže významne zvýšiť kvalitu fotografií pri slabom osvetlení scény a taktiež využívame technológiu OIS, čo je optická stabilizácia.“

Fotoaparát prináša štyri režimy snímania, či už sú to zábavné režimy, ako je obľúbené selfie alebo režim „režisér“ a režim „kreslenie svetlom“. Posledný menovaný využíva manuálnu clonu na zachytávanie širokých pásov svetla, z čoho môžu vzniknúť naozaj veľmi zaujímavé diela.

„Tieto fotografické režimy by mali používateľovi priniesť široké využitie P-osmičky pri fotení. Zaujímavý je práve režim, ktorý sme nazvali „kreslenie svetlom“. Ten totiž dokáže sledovať všetky svetelné zdroje a vytvorí tak vždy originálny, možno aj umelecký záber.“

Prehrávanie hudby a videí sa nezaobíde bez kvalitného zvuku, preto sa v tenkom tele smartfónu ukrývajú reproduktory, ktoré využívajú integrované nezávislé zosilňovače pre vylepšenie prenosu zvuku.

„Máme tu dva kompaktné reproduktory, ktoré využívajú novú technológiu. Takisto samotné telo smartfónu je kompaktné. Ľudia si tak môžu vychutnať hudbu alebo zvuky, ktoré sú čisté a zreteľné aj pri vysokej hlasitosti, a to všetko v dostatočne dobrej kvalite.“

Zvýšila sa taktiež citlivosť vstaveného mikrofónu, ktorý dokáže zachytiť váš hlas z oveľa väčšej vzdialenosti, ako mikrofóny v bežných mobilných telefónoch.

„Naša technológia pri P8 podporuje vzdialenosť až do dvoch metrov od vás. Takže môžete používať mikrofón a hovoriť veľmi čisto a zreteľne. Čiže je to vhodné pre ľudí, ktorí často využívajú konferenčné hovory.“

Zábudlivcom príde určite vhod aj automatické vyhľadanie odloženého telefónu.

„Zaujímavou pomôckou môže byť funkcia, ktorú nazývame Wake Up. Je určená pre ľudí, ktorí si svoj telefón zabudnú na nejakom mieste. Pri hľadaní potom stačí jednoducho zakričať na svoj smartfón a P8 im potom automaticky odpovie.“

Používatelia, ktorí často cestujú lietadlom, sa určite stretávajú s problémom po pristátí, keď sa ich telefón niekoľko minút snaží pripojiť k mobilnej sieti. P-osmička túto dobu dokáže výrazne skrátiť pomocou funkcie Roaming+.

„V porovnaní s našimi staršími verziami sme dosiahli zrýchlenie takzvaného pripájacieho času k BTS stanici v roamingu až o 80 percent. Namiesto dvoch minút čakania je to len zhruba 20 sekúnd.“

Telefón si tiež dokáže poradiť so stabilizovaním signálu aj pri vysokých rýchlostiach, napríklad pri jazde autom či vlakom. Jeho systém duálnej antény pritom vždy hľadá najlepší možný signál.

„Túto technológiu sme nazvali Signal+. Za ňou je duálna anténa, ktorá sleduje pozíciu slúchadla a podľa toho prispôsobí signál. Rozpoznáva rozdielne úrovne signálu a automaticky vyhľadá najlepšie pokrytie signálom. Poskytne používateľovi najvyššiu možnú kvalitu pripojenia.“

Popri všetkých zaujímavých funkciách výrobca nezabudol ani na výdrž batérie, ktorá dokáže poskytnúť telefónu dostatok energie na dlhý čas.

„Pri normálnom používaní vydrží batéria P8čky prinajmenšom 1,5 dňa. A pri maximálnom zaťažení vydrží skoro deň,“ konštatuje pán Yanming Wang, prezident CEE and Nordic regional BU, Huawei.

Popri P8mičke však rozhodne zaujal aj jej starší brat P8 Max s takmer identickými funkciami a aj niektorými komponentami. Ide o fablet, ktorého ulopriečka je 6,8 palca. V mnohých krajinách sú takéto zariadenia preferované, a tak si to výrobca nechcel nechať ujsť.

Oba modely potešili oči technologických novinárov. Teraz sa o to budú snažiť medzi ľuďmi. Aj pre nich chcú byť P8mičky dobrým mobilným spoločníkom, ktorý dokáže okrem telefonovania aj napríklad poriadne fotiť.