Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačiareň, ktorá tlačí zvieratká z vrstvenej látky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlačiarne dokážu vyrábať rôzne predmety z tvrdých a nepoddajných materiálov, ale ich vývoj napreduje a už dnes existujú tlačiarne, ktoré vedia pracovať s tekutým materiálom a môžu tlačiť tvary a objekty z jedla. Iný prístup a materiál si zvolili vedci v Disney Research, ktorí v spolupráci s univerzitou Carnegie Mellon vytvorili prototyp 3D tlačiarne schopnej vyrábať predmety z vrstiev mäkkej látky.

Svoj prototyp prezentovali výtlačkom mäkkého a ohybného zajačika, čo naznačuje, že by sa touto formou mohli dať vytvárať rôzne hračky a zaujímavé predmety. 3D tlačiareň vie tlačiť objekty i na elektricky vodivú látku.

Vedci vytvorili hviezdicu, ktorá dokáže pracovať rovnako ako dotykový senzor, či obal smartfónu, v ktorom zabudované LED svetlo svieti vďaka zberu energie zo samotného smartfónu.

Disney Research a Carnegie Mellon University: 3D tlačiareň schopná tlačiť na látku

Tlačiareň používa rolky tkaniny, ktorá je z jednej strany potiahnutá lepidlom. Lepidlo sa teplom aktivuje a spojí tak jednu vrstvu látky s druhou. Vákuum pridŕža látkový materiál nad úrovňou laseru, ktorý najprv vypáli z neho obdĺžnik. Ten slúži ako opora tlačenej štruktúry. Do tohto obdĺžnika tlačiareň reže jeden plátok vrstvy požadovaného objektu.

Disney Research a Carnegie Mellon University: 3D tlačiareň schopná tlačiť na látku

Po uvoľnení sa obdĺžnik umiestni na predchádzajúce rezané obdĺžniky látky a tepelnou aplikáciou sa k sebe pripoja. Nakoniec vznikne vrstvený hranol, z ktorého používateľ odstráni podporný materiál a vyslobodí z neho samotný predmet.

Navyše ak sa pri tlačení selektívne pridajú malé rezy v každom pláte materiálu, je možné získať pružný objekt, ktorý sa ľahko ohýba v jednom smere, ale v inom zostane relatívne pevný.

Disney Research a Carnegie Mellon University: 3D tlačiareň schopná tlačiť na látku